171 millió euró uniós többlettámogatás Magyarországnak 2012 elején

Az Európai Parlament mai brüsszeli plenáris ülésén nagy többséggel szavazta meg a Regionális Fejlesztési Bizottság jelentését, mely a pénzügyi stabilitásuk vonatkozásában komoly nehézségekkel küzdő vagy ilyen nehézségek által fenyegetett tagállamok pénzügyi támogatásáról szól. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a sikert üdvözölve rámutatott: Hazánknak a megszavazott rendelkezés 171 millió euró többletbevételt fog jelenteni jövőre.

Deutsch Tamás a Regionális Fejlesztési Bizottságának tagja emlékeztetett, hogy a kohéziós programok megvalósításának, s a regionális fejlesztési pénzek felhasználásának komoly gátja az elhúzódó gazdasági és pénzügyi válság. A krízis negatívan érinti a tagállamok költségvetését és makrogazdasági stabilitását is, így azok egyre nehezebben tudják biztosítani az uniós társfinanszírozás rájuk eső részét. Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a társfinanszírozási ráta ideiglenes, 10 százalékpontos emelését javasolja azon tagállamok számára, melyeket különösen súlyosan érintett a válság. Ideiglenes változásról van szó, melynek következtében az érintett tagállamok – köztük Magyarország – teljes kohéziós támogatása nem változik.

"Az Európai Parlament komoly tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy minél gyorsabban sikerüljön megállapodni a Tanáccsal, s így a támogatás folyósítása már 2012 elején megkezdődhessen. Magyarország számára ez mintegy 171 millió euró uniós támogatást jelent, melyet hazánk már a következő év első hónapjaiban megkap. Az indítvány elfogadása komoly siker Magyarországnak" – értékelte a szavazás eredményét Deutsch Tamás néppárti politikus.