Foglalkoztatás

A családok álljanak a szociálpolitika középpontjában

A családok álljanak a szociálpolitika középpontjában

2023. 05. 11.

Az Európai Parlament szerda esti, „Ütemterv a szociális Európához: két évvel Porto után” című vitájában Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője kiemelte: „A szociálpolitikai kihívásokra a családok erősítése a megfelelő válasz, nem a gazdasági migránsok támogatása”.

Kósa felszólalásában elmondta: „A 2021-ben a tagállamok vezetői által elfogadott portói nyilatkozat kiváló keretet ad a jelen és a jövő szociálpolitikájának és foglalkoztatáspolitikájának megvalósításához. Ahogyan azonban azt a nyilatkozat is aláhúzza, ennek során tiszteletben kell tartani a szubszidiaritás elvét, az egyes nemzetállamok szociális védelmi rendszereinek sajátosságait és a tagállamok hatáskörét!”

„A mostani vita és az elfogadásra beterjesztett állásfoglalás azonban ezzel éppen ellenkező irányba megy. Meg kell értenünk, hogy a tagállamok döntési szabadsága garantálja a szociális- és foglalkoztatáspolitika sikerességét!” – hívta fel a figyelmet Kósa.

Kiemelte: „Magyarországon egyedülálló támogatási rendszer épült ki családok számára, mert meggyőződésünk, a születési arány növelését támogató stratégia a társadalmi fenntarthatóság és a társadalmi haladás alapja. Ez a mi döntésünk, tartsák tiszteletben!”

Strasbourg, 2023. május 10.