Foglalkoztatás

A magyar gyermekek sehol nem lehetnek másodrendűek

2019. 03. 28.

Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülése ma délután tárgyalta a külföldön élő gyermekek után nyújtott családi ellátások indexálásának kérdését. Ausztria idén év eleje óta a más tagállamban lakó gyermekek utáni családi ellátásokat és családi adócsökkentéseket az adott tagállam megélhetési költségeitől teszi függővé. Ezért az Európai Bizottság januárban kötelezettségszegési eljárást indított az ország ellen. Ma telt le a két hónapos határidő, ameddig Bécsnek válaszolna kellett a Bizottság kifogásaira.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja írásbeli hozzászólásában rámutatott: „Aki Ausztriában dolgozik, az ugyanolyan befizetésekkel járul hozzá az osztrák szociális biztonsági és adórendszerhez, mint a helyi munkavállalók. Ha mégis kevesebb ellátásban részesül csak azért, mert gyermeke egy másik tagállamban él, az egyértelmű diszkrimináció”.

A szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó uniós szabályok világosak: nem engedik meg, hogy egy tagállam csökkentse a pénzbeli ellátásokat pusztán azért, mert a joghatósága alá tartozó személyek családtagjai egy másik tagállamban laknak. Mindez megszegi a szociális biztonságra vonatkozó uniós szabályokat és sérti az egyenlő bánásmód elvét a más tagállam állampolgárságával rendelkező munkavállalók szociális ellátásai és adókedvezményei tekintetében.

Kósa kifejtette: „Semmi jelentősége sincs annak, hogy a szóban forgó másik tagállamban, például Magyarországon, a megélhetési költségek alacsonyabbak, mint Ausztriában, mivel az ellátásokat egyösszegű támogatás formájában fizetik, és azok nem kapcsolódnak a gyermek eltartásának tényleges költségeihez”.

Ausztria ellen az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást. A fideszes képviselő felhívta az Európai Bizottságot, hogy ne késlekedjen a kötelezettségszegési eljárás újabb szakaszának megindításával, mert az osztrák intézkedések jelenleg is nagyon sok más tagállamból érkezett család életét nehezítik meg pénzügyileg.

Strasbourg, 2019. március 28.