Foglalkoztatás

A munka ad becsületet, nem a segély

A munka ad becsületet, nem a segély

2023. 03. 14.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők az aktív befogadást biztosító minimáljövedelem témájáról vitáztak. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország a segélyek helyett a munkát támogatja, ezért utasítja el a minimáljövedelem bevezetését. „A munkaalapú társadalom a kulcs a jobb és igazságosabb jövő felé: „ha munka van, minden van”!”

Kósa rámutatott: „A minimáljövedelem alapvetése, hogy minden embernek kötelező ezt segélyként adni, élete végéig.” A képviselő kifejtette: „Ezt a megközelítést el kell utasítani, mert a munkaképes társadalom inaktivitásához vezethet, ha a munka helyett a segélyeket ösztönözzük. Ez továbbá aláássa az európai országok versenyképességét és megbontja a szociálpolitikai ellátórendszer egyensúlyát, veszélyt jelent a nyugdíjrendszerre, hiszen egyre kevesebb lesz a befizető és egyre több a kedvezményezett.” „A minimáljövedelem erőltetése tehát garantált gazdasági összeomlást és államcsődöt jelent” – véli a képviselő.

Kósa ezzel szemben a hazai jó gyakorlat követését javasolta hozzászólásában: „Magyarországon 10 év alatt közel egymillió új munkahely létesült, az SZJA-kulcs egységesen 15% mindenkinek és igen komoly családi adókedvezmény-rendszer segíti elő az emberek jobb életét, ahogy a 25 év alatti fiataloknak is adómentesség jár.”

Strasbourg, 2023. március 14.