Foglalkoztatás

A munkaalapú gazdaságban hiszünk

A munkaalapú gazdaságban hiszünk

2021. 01. 22.

„Magyarországon a polgári kormány sikerrel bizonyította, hogy a gazdasági fejlődés szempontjából a munkaalapú megközelítés a megoldás, a segélyalapú társadalom pedig tévút” – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja leszavazta a mindenkinek feltétel nélküli lakhatást vizionáló baloldali EP kezdeményezést.

Európa különböző régióiban számtalan, egymástól eltérő helyi, regionális és nemzeti, a  lakhatást támogató megoldás létezik. Hiba lenne tehát minden országra azonos megoldást ráerőltetni.

Az elmúlt tíz évben a Fidesz-KDNP kormány sikeres gazdaságpolitikája a munkaalapú társadalomra és a családok támogatására helyezte a hangsúlyt. Európában egyedülálló, széleskörű otthonteremtési és -felújítási támogatásrendszer jött létre a családok megsegítésére. Sikerrel bevezették a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), kedvezményes lakáshitelt biztosítottak, áfa- és illeték csökkentéseket vezettek be, valamint felújítási támogatást is nyújtottak.

Az EP jelentés azt szorgalmazza, hogy az államnak bármilyen munka és teljesítmény nélkül lakást, mégpedig kitűnő minőségű lakást kell nyújtania mindenkinek. Olyan populista javaslatokat tartalmaz, hogy még a dokumentumok nélküli migránsoknak is olyan lakást kell a lehető leggyorsabban biztosítani, ahol kitűnő a levegő minősége és lehetőleg intelligens megoldásokkal felszerelt. A Fidesz-KDNP delegáció nem támogatta a kommunisztikus lázálmokat megfogalmazó jelentést.

Brüsszel, 2021. január 22.