Foglalkoztatás

A polgári kormány idején folyamatos a minimálbér növekedés Magyarországon

A polgári kormány idején folyamatos a minimálbér növekedés Magyarországon

2021. 06. 03.

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága (EMPL) arról folytatott eszmecserét, hogy az Európai Bizottság „Megfelelő minimálbérek az Európai Unióban” címet viselő javaslatát miként szeretnék az EP képviselők módosítani. A képviselők egyetértettek abban, hogy a megfelelő minimálbér fontos eszköze a munkavállalói szegénység elleni küzdelemnek. Kósa Ádám, fideszes EP-képviselő a vita kapcsán aláhúzta, hogy Gyurcsányné füllentésével szemben, szó sincs semmiféle európai minimálbér bevezetéséről.

Kósa Ádám elmondta: az Európai Bizottság által kiadott tervezet célja, hogy minden uniós tagállamban megfelelő legyen a minimálbér szintje. Az EU tehát egyfajta viszonyítási értéket adna, amelynek alapján meg lehet vizsgálni, hogy az adott országban megfelelő-e a minimálbér. A szövegtervezet szerint ilyen támpont lehet a minimálbér vásárlóereje, amelyet a bruttó bérek szintjéhez és növekedéséhez kell mérni és figyelembe kell venni az adott országban a termelékenység alakulását is.

A magyar kormány elkötelezett a munkavállalók védelme iránt. 2010 óta folyamatosan nő a minimálbér szintje Magyarországon. Hazánkban a minimálbér emelés ütemezése kiszámítható, és a társadalmi partnerek bevonásával valósul meg. A kormány az országos minimálbért és a garantált bérminimumot is a partnerekkel való egyeztetést követően határozza meg, évente, esetenként két évre előre, és kormányrendeletben rögzíti. A magasabb kategóriába tartozó bérek, az átlagkeresetek és a reálkeresetek tekintetében elmondható, hogy folyamatosan növekedtek.

Kósa Ádám hangsúlyozta, hogy a nemzeti szintű bérezés egyértelműen a tagállamok hatáskörébe tartozik, elkerülve azt, hogy az uniós szintű beavatkozás a vállalkozások, különösen a kkv-k versenyképességét gyengítse.

Brüsszel, 2021. június 3.