Egyéb

A segítséget vigyük Afrikába!

A segítséget vigyük Afrikába!

2021. 03. 25.

Az Európai Parlament plenáris ülésén az Afrika stratégiáról tartottak vitát. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hozzászólásában kiemelte, ha valóban fontos nekünk Afrika, akkor nem ideológiai, hanem gyakorlati szempontból kell felépíteni velük a kapcsolatainkat. „A segítséget helybe kell vinni, ez mindannyiunk elemi érdeke!” – mutatott rá Kósa.

Kósa Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy az Afrikából érkező migrációt gazdaságfejlesztéssel, munkahelyteremtéssel, a megélhetés helyben történő biztosításával szükséges kezelni, ezért új alapokra kell helyezni az Európai Unió Afrikával kapcsolatos politikáját, különös tekintettel a szubszaharai régióra. „Csak akkor lehetünk sikeresek, ha erőteljes javulást érünk el a migrációt kiváltó okok – a biztonság, az élelmezésbiztonság, a megfelelő foglalkoztatási, magánberuházási és oktatási lehetőségek – kezelésében”- hangsúlyozta a képviselő.

Kósa hozzátette:„A migráció alapvető okainak átfogóbb ismerete és kezelése szükséges. Súlyos biztonsági kockázatot jelent az Európai Uniónak a migráció, ezért azt meg kell állítani úgy, hogy annak alapvető okaival kell szembeszállni. Európa stabilitása Afrika stabilitásával kezdődik”.

A képviselő kiemelte: a szubszaharai Afrikában megvalósítandó nemzetközi fejlesztési projektekben a méltányos átállás érdekében figyelembe kell venni és fokozottan kell hasznosítani az afrikai hagyományos tudást. „Fontos továbbá az is, hogy a vonatkozó nemzetközi és nemzeti szabványoknak és iránymutatásoknak megfelelően minden digitális technológiai szolgáltatás fejlesztése kapcsán előírják a teljes akadálymentességet” – mutatott rá Kósa, aki az EP fejlesztési bizottságában végzett munkája során számos módosító indítványt nyújtott be a jelentéshez. A jelentésről csütörtökön szavaznak a képviselők.

Brüsszel, 2021. március 25.