Munkaerőpiac

A szociális biztonság nem csak a nyugat-európai munkavállalók joga!

2019. 04. 18.

Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülésén ma elhalasztotta a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló rendelet módosítását. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő örömét fejezte ki, hogy a Tanács után az EP-ben is elbukott a dosszié, amely újabb falakat épített volna Nyugat- és Kelet-Európa közé. „Időt nyertünk, hogy megfontoltan hozzunk új szabályokat a következő parlamenti ciklusban. Addig is a Magyarország számára megfelelő jelenleg hatályos szabályok maradnak érvényben” – mondta Kósa.

Kósa hangsúlyozta: „Sikerült megakadályoznunk, hogy a családi ellátások indexálása bekerüljön a szövegbe, hiszen az EU-ban nem lehetnek másodrendű gyermekek. Aki egy nyugat-európai országba dolgozik, az ugyanolyan befizetésekkel járul hozzá az adott ország szociális biztonsági és adórendszeréhez, mint a helyi munkavállalók, ezért nem részesülhet kevesebb ellátásban csak azért, mert gyermeke egy másik tagállamban él!”

„Remélhetőleg olyan képviselők fognak ülni új Európai Parlamentben, akik az Európai Unióról szóló szerződések szellemében egy egységes és nem megosztó Európáért dolgoznak majd, valamint megszakad az a tendencia, hogy a nyugati tagállamok minden problémájuk miatt a kelet-európai tagországokat okolják” – tette hozzá a néppárti politikus.

Strasbourg, 2019. április 18.