Fogyatékosságügy

A technológiai fejlesztések kulcsfontosságúak az egyenlő hozzáférésben

A technológiai fejlesztések kulcsfontosságúak az egyenlő hozzáférésben

2022. 06. 16.

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény részes államai ezen a héten New York-ban tartanak eszmecserét. A konferencián a fogyatékkal élő emberek jogait előmozdító innováció és technológia témájában Kósa Ádám,  a Fidesz európai parlamenti képviselője szólalt fel Magyarország képviseletében. Hangsúlyozta, a szabályozásnak és fejlesztésnek egyszerre kell érvényesülnie: az innovációt nem szabad korlátozni, viszont a célokat mindig egyértelműen kell meghatározni.

„Kétségtelen, hogy technológiai vívmányokra, innovációra van szükség ahhoz, hogy a szolgáltatásokat mindenki számára hozzáférhetővé tegyük” – hangsúlyozta Kósa Ádám. A szabályozásnak és a fejlesztésnek kéz a kézben kell járni: „Az elmúlt évek során megtapasztaltuk, hogy az innovációt nem szabad korlátozni, viszont a célokat mindig egyértelműen kell meghatározni. Mindemellett az is kulcsfontosságú, hogy az érintett célcsoportokra, a fogyatékossággal élő emberekre piacképes fogyasztókként tekintsünk” – mutatott rá Kósa.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy amikor Bell 1875-ben a telefont feltalálta, nem állt rendelkezésére egyetlen akadálymentesítési irányelv sem, találmányát mégis az motiválta, hogy siket édesanyjának segítsen az új technológiával. „Több mint száz évvel később is a szabadpiaci innovációnak, nem pedig a jogalkotásnak volt köszönhető a mobiltelefon és az SMS szolgáltatás megjelenése, amely megteremtette a lehetőséget arra, hogy a siket emberek egyenrangúan kommunikálhassanak szöveges formában. Napjainkban pedig az internetalapú videochat programok már teljes kommunikációs szabadságot adnak a siketeknek is” – hívta fel a figyelmet Kósa.

Háttér: A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményhez (CRPD) Magyarország 2007-ben csatlakozott, míg az Európai Unió csak később, 2020-ban ratifikálta azt. Azóta ez a keretrendszer irányadó a magyar és az EU-s akadálymentesítési jogalkotás és fogyatékosságügyi jogérvényesítés során.

New York, 2022. június 16.