Foglalkoztatás

A V4-ek között hazánkban nő legjobban a minimálbér

A V4-ek között hazánkban nő legjobban a minimálbér

2021. 11. 11.

Egy éve az Európai Bizottság irányelv-tervezetet dolgozott ki az EU-ban biztosítandó minimálbérekről, melyben javaslatot tesznek arra, hogy a tagállamok a nemzeti sajátosságaik figyelembevételével alakíthassák ki saját minimálbér rendszerüket. Ehhez a tervezethez ma módosító javaslatokat fűzött az Európai Parlament (EP) Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága (EMPL). Kósa Ádám, az EMPL fideszes tagja szerint az EP baloldali többsége által megszavazott módosítások messze túlmennek a tervezet eredeti célján: „A szöveg már szinte nem is a minimálbérekről szól, hanem egy szakszervezeti kiáltvánnyá alakult.”

Kósa nem ért egyet az EMPL álláspontjával, amely a tagállamok szuverenitását sértve a minimálbér szintjét minden EU tagállam számára kötelezően írná elő. „Az eltérő hagyományokat és gazdasági teljesítményt figyelembe kell venni a minimálbér megállapításához” – hangsúlyozta.

Kósa emlékeztetett: Magyarországon januártól 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, nő a gyed, a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja. Az elmúlt 28 évben csak a jobboldali kormányok alatt növekedett a minimálbér vásárlóereje: az Eurostat adatai szerint 2010-2021 között a magyar minimálbér-növekedés a negyedik legnagyobb volt az EU-ban, a V4 országok között pedig a legnagyobb.

Kósa kiemelte: „Elengedhetetlen, hogy minden magyar család részesüljön a gazdasági növekedésből, és hogy a hazai bérszínvonal növekedése tovább folytatódjon, ez a központi szabályozás esetén ellehetetlenülne”.

Brüsszel, 2021. november 11.