Egyéb

A baloldal az EU-s polgárok elé helyezné az EU-n kívülről érkezők munkavállalását

2016. 07. 05.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Foglalkoztatáspolitikai vita volt az Európai Parlamentben: az EP nagy többsége nem hajlandó tudomást venni arról, hogy gyökeresen megváltoztak a munkaerő-piaci körülmények. Bár Törökországból jelenleg kevesebb migráns érkezik az EU területére, az Észak-Afrika felőli migrációs nyomás erősödik. A baloldal szerint még mindig a bevándorlás a megoldás Európa demográfiai problémáira.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a leghatározottabban elveti a tagállamokra kötelező kényszerbetelepítést, ami a ma elfogadott jelentés egyik fő eleme, továbbá nem ért egyet az un. „biztonságos és legális migrációs csatornák” bevezetésével sem. Ezzel ugyanis Európa újabb meghívót küld a migránsoknak.

Az Európai Unióban több mint 21 millió munkanélküli polgár van és különösen a fiatalok körében drámai mértékű az állástalanok aránya. Kósa Ádám már a foglalkoztatási bizottság ülésén javasolta, hogy csak olyan munkaerő-piaci szektorokat nyissanak meg a migránsok előtt, ahol tényleges munkaerő-hiány jelentkezik. A baloldal ezt nem támogatta, és az EP többsége azt a módosítást sem volt hajlandó magáévá tenni, amely a munkanélküliek körében az EU-s polgárokat részesítette volna előnyben.

„A jelentésből kimaradt egy másik fontos elem is: a technológiai fejlődés, az innováció, az automatizáció és a robotika munkaerő-piaci hatásai. Az európai munkaerő-piacon a robotika fejlődése miatt nagy arányban csökkenni fog az alacsonyan képzett munkaerő iránti igény. Ez minden országot nagy kihívás elé állít, az európai munkavállalóknak pedig kettős kihívással kell szembe nézniük: egyrészt a robotikával, másrészt migránsok tömeges érkezésével. Mindkét hatás a bérek csökkenése és munkahelyek megszűnése irányába mutat” – figyelmeztetett Kósa Ádám. „A baloldali többség mereven elutasította ezeket a megfontolásokat, és inkább a homokba dugja a fejét. Mindezekre tekintettel a jelentés leszavazása mellett döntött a Fidesz-KDNP delegációja” – tette hozzá a néppárti politikus.

Strasbourg, 2016. július 5.