Egyéb

A Fidesz a fogyatékossággal élők mellett áll

A Fidesz a fogyatékossággal élők mellett áll

2014. 03. 14.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, az elmúlt négy évben folyamatosan voltak konzultációk a fogyatékossággal élők érdekképviseleti szervezeteivel. Ennek eredményeképpen a kormány 2014-ben 5 százalékkal megemelte ezen országos szervezetek támogatását, míg a Bajnai-Gyurcsány-kormányok folyamatosan csökkentették azokat.

Ezzel kapcsolatban Nyitrai Zsolt elmondta, a mostani ciklusban Hirt Ferenc kerekesszékes, valamint Tapolczai Gergely siket képviselők is a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjaiként a parlamentben vannak, mindketten elkötelezetten képviselték a fogyatékossággal élők érdekeit. Hirt Ferenc újra lehetőséget kapott arra, hogy egyéni körzetben kérje a polgárok bizalmát a Tolna megyei Tamási központú választókerületben, Tapolczai Gergely pedig – a számítások szerint – befutó helyet kapott az országos listán – fűzte hozzá. A Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója arról is beszélt, hogy a sajtótájékoztatón résztvevő Kósa Ádám a Fidesz-KDNP képviseletében tagja az Európai Parlamentnek, és siket képviselőként történelmet írt azzal, hogy először szólalt fel jelnyelven.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról is, ezen a héten is egyeztettek az Erzsébet-program juttatásairól a fogyatékossággal élők érdekképviseleti szervezeteivel. Ezeken az üdülési pályázatokon 30 ezer fogyatékossággal élő honfitársunk kapott támogatást – fűzte hozzá.

Az elmúlt négy évben a Fidesz-KDNP kiemelt figyelmet fordított a fogyatékossággal élő emberekre, sikerült alapvető változásokat elérni – szögezte le Kósa Ádám. Elmondta, míg 2010-ben 44 ezer megváltozott munkaképességű személy dolgozott, addig ez a szám mára 60 ezer, emellett 22 ezer ember foglalkoztatását segítette a rehabilitációs kártya.

Az európai parlamenti képviselő beszámolt a Fidesz-KDNP két újabb, fogyatékossággal élőket segítő javaslatáról. Elmondta, kezdeményezik, hogy érzékenyítsék a jövő közszolgáit és rendőreit. A javaslat szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tantárgy keretében a jövő közszolgái megismerkednének a fogyatékossággal élő emberekkel, az ő speciális igényeikkel. Vendégelőadóként bevonnák a fogyatékossággal élők érdekképviseletét ellátó szervezeteket, hiszen ők tudják a legjobban bemutatni saját csoportjuk helyzetét, céljaikat, igényeiket. Az a cél, hogy minél több hallgató szerezzen első kézből tapasztalatot – fűzte hozzá a politikus.

A második kezdeményezés arra irányul, hogy bevezessék a jelnyelvi pótlékot. Kósa Ádám elmondta, javasolják, hogy a közszolgálati tisztviselőkről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek amennyiben megtanulják a magyar jelnyelvet, jelnyelvi pótlékot kaphassanak. Szeretnénk ezzel ösztönözni, hogy a közalkalmazottak megtanulják a magyar jelnyelvet azért, hogy a siket honfitársaink kapcsolattartását megkönnyíthessük – fűzte hozzá.

Forrás: fidesz.hu