Egyéb

A Fidesz előnybe hozza a fogyatékkal élőket

A Fidesz előnybe hozza a fogyatékkal élőket

2010. 03. 31.

 Az ellenzéki politikus a sajtótájékoztatón kijelentette: a jelenlegi szocialista és „társtettesként” szabad demokrata kormány nem támogatta a magyar termékeket. Ezért a magyar munkaerő kiszorult a piacról; ugyanez történt a megváltozott munkaképességű emberekkel.

Soltész Miklós úgy fogalmazott, „a szocialisták úgy döntöttek, hogy az idei költségvetésben a fogyatékos emberek foglalkoztatásából tízmilliárd forintot elvesznek, emiatt tízezer ember veszítheti el az állását.”

Az autópályákkal kapcsolatban a Fidesz-KDNP szociális kabinetjének vezetője elfogadhatatlannak, pazarló politikának nevezte többi között azt, hogy az M6-oson „majdnem szántóföld közepén alagutat építenek”. Ez a pénz – mondta – hiányzik a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásából.

Ma nem egy esetben lehet találkozni olyan termékekkel, amelyeket minisztériumok, kórházak a Távol-Keletről rendelnek meg, ezeket szerinte előállíthatnák megváltozott munkaképességű emberek.

Hangsúlyozta: a fő cél, hogy a közbeszerzéseknél előnybe kerüljenek a fogyatékkal élőket foglalkoztató cégek, de emellett a magyar kis- középvállalkozások is. Megjegyezte, hogy míg a magyar vállalkozások a hazai közbeszerzések 20-30 százalékában nyernek, német, francia vállalkozások esetében ez az arány 80 százalék.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője jelnyelvi tolmács segítségével arról beszélt, hogy Magyarországon 600 ezer fogyatékkal élő ember 90 százaléka munkanélküli, míg Nyugat-Európában 60 százalékuknak van munkája.

Az EP-képviselő szerint foglalkoztatásuk támogatása rövid távon többletkiadással jár, de hosszú távon a fogyatékkal élők adót, járulékot fizetnek, és ez bevételt hoz az államnak.
(MTI)