A gazdasági válság hatásairól tanácskozott közel félezer fogyatékkal élő ember az Európai Parlamentben

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő zárszavával ért véget az év legnagyobb, több mint 450 fogyatékossággal élő ember részvételével tartott európai szintű tanácskozás. Kósa Ádám, az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke kijelentette: "Bár az Európai Bizottság késlekedik az akadálymentesítési csomag előterjesztésével, inkább szülessen meg később ez a jogalkotási javaslat, minthogy gyenge lábakon álljon".

Kósa Ádám záróbeszédében hangsúlyozta: "Az Európai Parlament tavaly elfogadott fogyatékosügyi kérdésekkel kapcsolatos jelentése alapján számos elvárást fogalmazott meg mind az Európai Bizottság, mind a tagállamok felé". A politikus ezek közül kiemelte a befektetés alapú szemlélet erősítését, a személyre szabott támogatások szükségességét és az információkhoz való könnyebb hozzáférés elősegítését. Kósa emlékeztetett a fogyatékos emberek bevonásának szükségességére a jogalkotás területén, utalva arra, hogy a fogyatékos emberek mobilitásáról és befogadásáról szóló jelentésének készítésekor folyamatosan és aktívan konzultált a fogyatékos embereket képviselő szervezetekkel, ami példa nélküli volt az EP történetében.

 
"Szükséges a már egyre szélesebb körben is ismert, a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ egyezmény végrehajtásánál az Európai Parlament szerepének erősítése, amely rendeződni látszik a Petíciós Bizottság bevonásával" – fejtette ki Kósa. "Az Európai Bizottság ugyan csúszásban van a 2010-ben meghirdetett akadálymentesítési csomag benyújtásával. Azonban inkább szülessen meg később ez a jogalkotási javaslat, mintsem egy gyenge szabályozásra tegyen kísérletet az Európai Bizottság" – jelentette ki az EP egyetlen siket képviselője.
 
Háttér: Az eseményre az Európai Fogyatékosügyi Fórum kezdeményezésére és több EP képviselő és uniós intézmény közreműködésének köszönhetően került sor. A tanácskozáson az Európai Unió intézményei a legmagasabb szinten képviseltették magukat. A rendezvényen több mint 450 fogyatékossággal élő ember tanácskozott a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény végrehajtásának témakörében, különös tekintettel  a gazdasági válságnak e területen jelentkező hatásaira.  Az egész napos rendezvény három tematikus blokkba szerveződött: ENSZ egyezmény végrehajtása és a gazdasági válság; válságból kivezető stratégiák valamint a fogyatékossággal élő személyek szabad mozgása és polgári jogai a létező akadályok lebontása.