A GDP-t is növelné a romák integrációja

Córdoba ad otthont az Európai Bizottság és a spanyol soros elnökség által közösen szervezett Második Európai Roma Csúcstalálkozónak. A kétnapos eseményen elhangzott beszédében Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz) egy olyan kötelező erejű uniós stratégia kialakítását sürgette, amely az európai romákat elsősorban nem etnikai kisebbségként, hanem gazdasági célcsoportként azonosítja. A néppárti politikus szerint a stratégiának, az egyes ágazati kezdeményezéseket egységes szakpolitikai csomagba foglaló programok révén, határozott lépéseket kell tennie a leszakadó kistérségekben koncentrálódó nyomor enyhítése érdekében.

A Nemzetközi Roma Nap tiszteletére, április nyolcadikán rendezte meg az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő spanyol kormány és az Európai Bizottság a Második Európai Roma Csúcstalálkozót, ahol az uniós intézmények képviselői, valamint a nemzetközi és roma civilszervezetek vezetői egyeztetnek a romák társadalmi befogadását érintő uniós stratégiáról.

Járóka Lívia, a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégia európai parlamenti jelentéstevője és az EP egyetlen roma képviselője a csúcstalálkozón elhangzott beszédében elmondta, hogy az európai romák hasonló problémákkal szembesülnek az EU valamennyi tagállamában. A néppárti politikus szerint mivel a diszkrimináció csupán egy a romák társadalmi-gazdasági kirekesztésüket meghatározó számos ok közül, ezért olyan uniós cselekvési tervre van szükség, amely a mélyszegénységben elő romákat elsősorban nem etnikai kisebbségként, hanem gazdasági célcsoportként azonosítja.

Járóka Lívia szerint a stratégiának figyelembe kell vennie a kirekesztés erős területi jellegét is, és összetett fejlesztési tervek, valamint az egyes ágazati kezdeményezéseket egységes szakpolitikai csomagba foglaló holisztikus programok révén kell beavatkoznia a leszakadó kistérségekben koncentrálódó nyomor enyhítése érdekében. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy érintett tagállamok egyértelmű elkötelezettségére alapozó, normatív és esetlegesen szankciókat is kilátásba helyező uniós stratégia kialakítása nem csupán lehetséges, de a nemzetközi jog értelmében a területen eddig alkotott „soft law” normák ezt kimondottan előrevetítik.

Járóka Lívia hangsúlyozta, hogy az európai romák teljes körű integrációja egyszerre szükségszerű és jövedelmező befektetés: amennyiben kellő ráfordítás és hosszú távú szakpolitikai programok segítségével a foglalkoztatási szintjük elérné a regionális átlagot, ez önmagában 4-6-%-os GDP növekedést jelentene, amelyből származó bevételtöbblet több mint amennyit bármelyik európai állam például a honvédelemre költ.

A csúcstalálkozót megnyitó „Eredmények és kihívások a romákkal kapcsolatos európai és nemzeti szakpolitikákban” című kerekasztal beszélgetés résztvevői Járóka Lívia mellett többek között Trinidad Jiménez García-Herrera spanyol egészségügyi és szociális miniszter, Theodore Ahlers, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális igazgatója, valamint Kori Udovicki, az ENSZ főtitkár-helyettese voltak.

Háttér:
Járóka Lívia beszédének teljes, angol nyelvű szövege itt érhető el.