A június 23-24-i tanácsülés eredményeit értékelte az Európai Parlament

Pelczné Dr. Gáll Ildikó sajtóközleménye - Az Európai Tanács június 23-24-i csúcstalálkozón elért eredményeket ismertette Herman Van Rompuy, az uniós országok állam- illetve kormányfőit tömörítő testület elnöke az Európai Parlament mai rendkívüli ülésen. Az Európai Tanács elnöke ismételten megerősítette: a magyar elnökség a kiemelt jelentőségű témákban óriási erőfeszítéseket tett és mindvégig szorosan együttműködött az uniós szervekkel. Herman Van Rompuy kiemelte, hogy mindenképpen el kell ismerni azt a kitartó munkát és hozzáértést, amellyel a soros elnökség igyekezett erősebbé tenni Európát.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte az elért eredményeket és felhívta a figyelmet a múlt heti csúcstalálkozó rendkívüli kihívásaira és jelentőségére. "Az EU történetében először foglalkozik külön uniós szintű stratégia a romakérdéssel, utat nyitva az előtt, hogy mindenütt elismert, elfogadott, szerves részévé váljanak a közösségnek. Megszületett a Duna Stratégia is, ami olyan térségben vonja még szorosabbra a nemzetek közötti együttműködést, amely hosszú időn át az európai konfliktusok forrása volt". "Ezen eredmények megkérdőjelezhetetlenek, a meghozott döntésekkel beérett a féléves magyar elnökség munkája is" – emelte ki a néppárti politikus.

A vita során az EP-képviselők üdvözölték a soros elnökség által elért eredményeket, egyben kifejtették aggályukat a görög válság megoldását illetően. A görög adósságválság a nemzeti gazdaságpolitikák koordinálásának átgondolására késztette Európát, az eurózónának fennállása óta a legkomolyabb kihívással kell szembenéznie. Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a belső piac egysége miatt az eurózónán kívüli tagállamoknak is új szabályok szerint kell folytatniuk a gazdaságpolitikájukat.

Az elért eredmények mellett a képviselő rávilágított arra, hogy nagy volt a várakozás a még le nem zárt gazdasági kérdéseket illetően is. Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint az Európai Unió túl ráérős volt eddig, nem volt kellő mechanizmusa a válságra, melynek következtében képtelen volt megfelelően reagálni a válság gazdasági, pénzügyi, és szociális zavarokat okozó súlyos hatásaira. "Sajnos az eddigiekben a gazdasági kormányzás hatos csomagja sem kapott kellő hangsúlyt, melynek oka nehezen érthető" – tette hozzá a néppárti politikus. Most, hogy elérhető közelségbe került az uniós szintű gazdasági kormányzás elindítása, a néppárti politikus kérte az Európai Tanács elnökét, hogy a júliusi szavazás pozitív kimenetéhez tegye majd meg a további szükséges lépéseket, hiszen "nem szabad, hogy a tökéletes legyen a szükséges jó ellensége" – zárta hozzászólását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.