Egyéb

A kisvállalkozások sínylették meg leginkább a válságot

A kisvállalkozások sínylették meg leginkább a válságot

2010. 06. 14.

A kis- és közepes vállalkozások felfutásának a 2008-as gazdasági válság egy időre megálljt parancsolt. 2002 és 2008 között ugyanis Európában a kkv-k jártak az élen a munkahelyteremtésben (ebben az időszakban a kisvállalkozások 9,4 millió álláshelyet hoztak létre), ezzel szemben 2009-ben és 2010-ben becslések szerint 3,25 millió munkahelyet kellett felszámolni a kisebb cégeknél. Mindezt az a kis- és közepes vállalkozások helyzetét áttekintő éves jelentés állítja, melyet pénteken hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a tagállamok már eddig is több, valóban fontos politikai intézkedést hoztak, ám sokkal többet kellene tenniük annak érdekében, hogy a kisvállalkozási törvény iránymutatásait teljes mértékben érvényesíteni tudják. Antonio Tajani, az ipari és vállalkozói ügyekért felelős biztos éppen ezért úgy vélte, hogy a tagállamoknak fokozniuk kellene erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy lökést adjanak a kisvállalkozásoknak. Ahhoz ugyanis, hogy kibontakozhassanak – húzta alá a biztos –, a kkv-knak üzleti szempontból „barátságosabb” környezetet kell teremteni.

Az európai kis- és közepes vállalkozások (szám szerint nagyjából 20,7 millióan) jelenleg úgy 90 millió embernek adnak munkát. A Bizottság szerint ahhoz, hogy továbbra is megőrizze vezető helyét a munkahelyteremtésben, az ágazat számára döntő fontosságú, hogy mihamarabb a gyakorlatba is átültessék a kisvállalkozási törvényben (Small Business Act – SBA) foglaltakat.

A Huszonhetek még 2008 decemberében fogadták el a szóban forgó jogszabályt, amely többek között a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével, az adminisztratív terhek csökkentésével és a közbeszerzési piacon való könnyebb részvétel révén segítene a kkv-knak, amelyek – amellett, hogy a legnagyobb munkahely-teremtők az EU-ban – a leginkább ki vannak szolgáltatva a pénzügyi és a gazdasági válságnak. A Tanács akkor egy akciótervet is elfogadott, amely rögzítette és rangsorolta a meghozandó intézkedéseket.

A mostani jelentés főbb megállapításai a következők:

– A kis- és közepes vállalkozások 2002 és 2008 között túlszárnyalták a nagy cégeket a munkahely-teremtésben. Ebben az időszakban a kkv-szektorban létrehozott álláshelyek száma évi 1,9 százalékkal nőtt, miközben ugyanez az arány a nagyvállalatoknál 0,8 százalék volt.
– A válság először a nagy és a közepes cégeket sújtotta, ám a legjobban mégis a kisvállalkozások sínylették meg a krízist. Becslések szerint a Huszonhetekben az ágazat termelékenysége 2009-ben 5,5 százalékkal csökkent. Ez tavaly főként a nagyobb cégekre volt igaz, ám várakozások szerint – a kezdeti támogatások lecsengésével – a kisvállalatok 2010-ben jobban megszenvedhetik a válságot.
– Az amerikai kkv-ket sem kímélte a válság, hiszen számuk 2008-ban 0,6 százalékkal, 2009-ben pedig 2,2 százalékkal csökkent.
– A tagállamok aktívak voltak a kkv-k támogatásában. 2007 és 2009 között ugyanis a kisvállalkozási törvényben rögzített tíz alapelv vonatkozásában (ezek közé tartozik például a „gondolkozz először kicsiben” elve, vagy annak biztosítása, hogy a kkv-k könnyen jussanak finanszírozási forrásokhoz, vagy adott esetben annak elősegítése, hogy üzleti kudarc esetén a cégek lehetőséget kapjanak az újrakezdésre) több mint 500 politikai intézkedést hoztak a tagországok. Ugyanakkor csak kilenc olyan tagállam volt, amely mind a tíz területen aktív volt.

Forrás: BruxInfo Portál