Egyéb

A kohéziós források szinten tartása elengedhetetlen a foglalkoztatás növeléséhez

A kohéziós források szinten tartása elengedhetetlen a foglalkoztatás növeléséhez

2013. 02. 06.

A ma elfogadott foglalkoztatáspolitikai állásfoglalás lényegében az eredeti, 2010-es foglalkoztatási iránymutatások jóváhagyását jelenti.

"A néppárti frakció prioritásai az elmúlt két év során nem sokat változtak ezen a szakterületen: továbbra is támogatni kell a kis és közepes vállalkozásokat és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő oktatásra és képzésre. Továbbá, mivel a gazdasági válság a mai napig érezteti hatását, komoly erőfeszítéseket kell tenni a szegénység és munkanélküliség – különösen a fiatalok munkanélkülisége – elleni küzdelemben. A fiatalkorú munkanélküliség kezelése érdekében az Európai Bizottság által javasolt ifjúsági garancia részben jó megoldást jelenthet, de az eszköz finanszírozása még nem tisztázott" – hangsúlyozta Őry Csaba fideszes EP-képviselő. "Annak érdekében, hogy elérhessük foglalkoztatási célkitűzéseinket, a kohéziós politika megfelelő finanszírozását az új , többéves pénzügyi keret során is fenn kell tartani. A kohéziós források nagymértékben hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, valamint a kevésbé fejlett régiók integrációjához, éppen ezért ezen a területen nagy veszélyt jelentene a források megvágása" – tette hozzá a néppárti koordinátor.

Kósa Ádám a ma elfogadott határozat néppárti felelőse – aki a strukturális alapokra vonatkozó általános rendelettervezet kapcsán szintén néppárti véleményadó volt – kiemelte: "A válság hatásaként Európa most szembesül az aktív dolgozók számának eddig soha nem látott mértékű drasztikus csökkenésével. Ez azt jelenti, hogy évente a foglalkoztatottság legalább 1%-os növekedésére van szükség ahhoz, hogy az EU2020-as stratégiában kitűzött 75%-os uniós foglalkoztatási szintet elérhessük".

"Az európai munkanélküliek jelenlegi száma megdöbbentő: 26 millió fő. Ugyanakkor a következő években az alulképzettek és fogyatékkal élő emberek számára jelenleg elérhető mintegy 12 millió munkahely fog megszűnni Európában. Ez a mintegy 80 millió főnyi fogyatékkal élő európai ugyanakkor hétszer kisebb eséllyel szerez munkát. Ezért itt az idő az Európai Szociális Alap jelentőségének újragondolására: az alap felhasználásának hatékonyságának erősítése mellett a fogyatékkal élő és fiatal munkanélküliek érdekeit is szem előtt kel tartani" – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.

Strasbourg, 2013. február 6.