A koldulás nem a roma hagyományokban, hanem a nyomorban gyökerezik

A belga szenátus emberkereskedelemről és gyermekkel való koldulásról szóló meghallgatásán vett részt Járóka Lívia fideszes EP-képviselő Philippe Moureaux, a szenátus Belügyi Bizottságának elnöke meghívására. Felszólalásában a képviselő emlékeztetett az emberkereskedelemről szóló uniós irányelv átültetésének szükségességére, valamint hangsúlyozta, hogy a koldulás gyökerei nem a roma hagyományokban, hanem a társadalmi kirekesztésben keresendők.

Egy új törvényjavaslat kapcsán az emberkereskedelem elleni küzdelemről és a gyermekkel való koldulásról tartott meghallgatást a belga szenátus, amelyen Philippe Moureaux szenátor meghívására Járóka Lívia, az Európai Roma Stratégia jelentéstevője is részt vett. Hozzászólásában a képviselő köszönetét fejezte ki a belga uniós elnökség közreműködéséért az emberkereskedelem megelőzéséről szóló európai uniós irányelv kidolgozásában és annak a véleményének adott hangot, hogy a tárgyalt törvénytervezet révén Belgium eleget tehet az irányelv által előírt jogalkotási kötelezettségének, valamint javíthatja az áldozatok korai azonosítását és védelmét is. Járóka emlékeztetett, hogy az irányelv kiterjeszti az emberkereskedelem definícióját, így az már magába foglalja a kényszermunka céljából történő kizsákmányolást, ideértve a koldulást is.

A képviselő üdvözölte az irányelv "büntetlenségi klauzuláját", amelynek értelmében az emberkereskedelem áldozatai nem büntethetők az általuk kényszerítés hatása alatt elkövetett bűncselekményekért, valamint a tervezet azon rendelkezését, amely akkor is tiltja a gyermekekkel való koldulást, ha az elkövetők az áldozatok hozzátartozói. Járóka hangsúlyozta, hogy a roma nők és gyermekek az őket sújtó nyomor okán felülreprezentáltak az áldozatok között, valamint, hogy a koldulás nem roma hagyomány, hanem egy olyan szörnyű állapot, amelyből az érintettek szabadulni szereznének. A képviselő szerint a hatóságok feladata ezért az, hogy segítsenek az áldozatokon, nem pedig hogy szánalomból, vagy az emberi jogok félreértelmezése okán félrefordítsák a tekintetüket.