A könyvelői mentalitás nem írhatja felül az uniós szolidaritást

"Elfogadhatatlan, hogy a jövőben csökkenjenek a kohéziós fejlesztési források azon országok, így Magyarország esetében, amelyek a következő költségvetési időszak végén sem érik el az uniós fejlettségi szint 75 százalékát" - jelentette ki Gyürk András az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A Fidesz delegációvezetője a ciprusi elnökségről szóló vitában úgy fogalmazott: "A félév legkeményebb vitái a 2014 és 2020 közötti hosszú távú költségvetés körül lesznek, mert a jelenlegi tervek most még súlyos egyensúlytalanságokat tartalmaznak".

 

A delegációvezető szerint már csak azért sem elfogadható a kohéziós támogatási rendszer gyengítése, mert az az európai együttműködés egyik fő pillére. Azok a szempontok pedig, amelyek miatt létrejött, érvényesebbek, mint valaha. "Nem szeretnénk végignézni, hogy rövid távú könyvelői szempontok felülírják a hosszú távú uniós szolidaritást" – tette hozzá a néppárti politikus.

Gyürk András szerint a kohéziós források megvédése mellett sok más érv is szól. A válságkezeléshez ugyanis olyan eszközök kellenek, amelyek nem okoznak adósságnövekedést, de növelik a munkahelyek számát. "A kohéziós politika mind a két szempontnak eleget tesz. Megvédése ezért a ciprusi elnökség egyértelmű sikere lenne" – zárta felszólalását adelegációvezető.