Egyéb

A közlekedés és a klímavédelem lesz fókuszban a magyar EU-elnökség alatt

A közlekedés és a klímavédelem lesz fókuszban a magyar EU-elnökség alatt

2010. 02. 27.

Várhatóan a magyar elnökség idején hagyják jóvá az Európai Unió 2011 és 2020 közötti közlekedéspolitikai fehér könyvét. Ugyancsak ebben az időszakban várható annak a „vasúti csomagnak” a felülvizsgálata, amelynek célja a versenyképes vasúti piac megvalósítása.

Felülvizsgálják a légi közlekedési balesetek kivizsgálására vonatkozó szabályokat. Fontos téma az „egységes európai égbolt II” csomag végrehajtása: több tagállam légiforgalmi irányításának összevonása olcsóbbá és biztonságosabbá tenné a légi közlekedést. Folytatni kell a légi közlekedési megállapodásokról szóló tárgyalásokat az Európai Unión kívüli országokkal – közölte a tárca az MTI megkeresésére.

Az elnökség figyelemmel kísérni a belvízi hajózási program végrehajtását is. A belvízi szállítás hozzájárulhat a torlódások csökkentéséhez, az áruszállítás biztonságának javításához, a jobb energiahatékonysághoz és a környezetvédelemhez. A tengeri közlekedésben elsőbbséget élvez majd az Európai Tengeri Biztonsági Ügynökség hatáskörének bővítése és a tengeri kikötőkkel kapcsolatos szabályozás továbbfejlesztése.

Fontos téma lesz a transzeurópai közlekedési hálózatokról szóló jogszabály átdolgozása is, és továbbra is napirenden tartják az európai rádiónavigációs rendszerekkel kapcsolatos szabályozás átalakítását.

A klímaváltozás elleni küzdelemben az energiaágazatnak kulcsszerep jut; ezen belül az energiabiztonságra, a források és az útvonalak diverzifikálását kiemelten kell kezelni. Ide tartozik az európai energia-akcióterv elfogadása a 2010 és 2014 közötti időszakra és a transzeurópai energiahálózatokról szóló határozat felülvizsgálata.
 

(MTI)