Egyéb

A magyar fogyatékosok 90 százaléka munkanélküli

A magyar fogyatékosok 90 százaléka munkanélküli

2009. 04. 29.

Az ország lakosságának tíz százaléka, mintegy 600 ezer ember él fogyatékkal. Közülük minden tízediknek van munkája, ami kilencven százalékos munkanélküliséget jelent, Európában ez az arány negyven százalék – jelentette ki Kósa Ádám.

A politikus közölte: ha adottak a feltételek, akkor a fogyatékos ember ugyanolyan minőségű munkát képes végezni, mint az egészséges. A képviselőjelölt ezért egyik kiemelt feladatának tekinti, hogy elérje: a fogyatékkal élő emberek rehabilitációs támogatással és információs központok létrehozásával kapjanak segítséget a munkába álláshoz.

Soltész Miklós, az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságának KDNP-s alelnöke elmondta: a megszorítások közül a legelfogadhatatlanabbak a fogyatékos emberekkel szemben hozott intézkedések. Példaként említette a munkaerő-piaci alap egy részének, mintegy 4,2 milliárd forintnak a zárolását.

A kormánynak ebből a pénzből kell támogatnia a fogyatékos dolgozók foglalkoztatását. Az esélyegyenlőség alapja, hogy a fogyatékkal élők is vállalhassanak munkát, befizethessék a járulékokat, adókat, és így teljes jogú állampolgárnak érezhessék magukat – jegyezte meg Soltész Miklós.

(MTI)