A magyar vásárlók jogait is erősíti az új fogyasztóvédelmi irányelv

Az Európai Parlament mai plenáris ülése elfogadta azt a magyar elnökség által tető alá hozott jogszabályt, amely jelentősen erősíti a fogyasztók jogait a távollevők között és az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések esetében. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint a jogszabály lehetővé teszi, hogy a fogyasztók még tudatosabban vásároljanak, véd a tisztességtelen gyakorlatokkal szemben, bővíti a fogyasztók választási lehetőségeit valamint jelentősen javítja a versenyképességet. Az irányelv mai elfogadása egy újabb kiemelkedő magyar elnökségi siker, hiszen a jogszabály végleges szövegében több évig nem sikerült megállapodni.

Az új irányelv az eddigi hétről tizennégy napra növeli az elállási időt. A kereskedőknek továbbá meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a fogyasztók tisztában vannak a szerződéskötés tényével, s egyértelműen kifejezik szerződéskötési akaratukat a kötelező jogérvényű szerződés megkötésekor. A jogszabály értelmében biztosítani kell azt is, hogy a vásárló az értékesítés után normáldíjas telefonhívással is kapcsolatba léphessen a kereskedőkkel. Az irányelv erőteljesebb jogokat biztosít azoknak a vásárlóknak is, akik katalógusból vagy az interneten rendelnek termékeket, továbbá kizárja a rejtett költségek felszámolását is, hiszen a vásárlónak a teljes ár ismeretében kell az ügyletet jóváhagynia.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó a téma – egy korábbi plenáris ülésen lezajlott – vitáján kitért arra, hogy a jelenleg hatályos európai fogyasztói szabályok eddig a minimális harmonizációs elvet követték, így a tagállamok számára eltérésre adtak lehetőséget. "Az EU belső piacának széttagoltságának csökkentéséhez erősebb fogyasztói jogérvényesítés szükséges, továbbá, hogy a fogyasztók jobb döntéseket tudjanak hozni anélkül, hogy a vállalkozások az új szabályozás miatt hátrányt szenvedjenek" – mondta a fideszes EP-képviselő. A néppárti politikus örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlamentnek sikerült elérnie, hogy a kisvállalkozásokat ne sújtsák túlzott adminisztratív terhekkel.

Hangsúlyozandó, hogy az európai fogyasztóvédelem szabályozásának mostani tervezete a teljes harmonizációra törekedett, de az eltérő tagállami vélemények figyelembevételével kompromisszumos megoldás született a minimális és a teljes harmonizáció között. "A magyar elnökség színvonalas szakmai tevékenységet végzett, a nemzetközi elismerések mellett jó érzéssel állíthatjuk magunk is, hogy elnökségünk szakemberei mindent elkövetettek a sikerért" – emelte ki Pelczné Dr. Gáll Ildikó.