A mikrofinanszírozás váljon elérhetővé a romák számára is

A női vállalkozók helyzetének javításáról tartott megbeszélést az Európai Néppárt Kis- és Középvállalkozók Szövetsége tegnap az Európai Parlamentben (EP). A rendezvényen részt vett Járóka Lívia fideszes képviselő is.

Corien Wortmann-Kool, az Női Kis- és Középvállalkozók Szervezetének elnöke nyitotta meg a beszélgetést, amelyen az Európai Bizottság és az Európai Parlament szakértői vitatták meg elképzeléseiket a női vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javításáról.

Járóka Lívia, az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának néppárti tagja kiemelte, hogy egy megfelelő és hatékony mikrohitel-rendszer az etnikai kisebbségek gazdasági integrációjának fontos eleme lehetne. Számos kutatás azt mutatja, hogy a romák vállalkozási hajlandósága igen magas, mégis nehezebb feltételekkel jutnak hitelhez, mint a többségi társadalom tagjai. Különösen nehéz a kisebbségi nők helyzete, akik emellett még a munka és család összegyeztetésének problémájával, valamint a többszörös diszkriminációval is kénytelenek szembenézni. „Fontos, hogy az uzsora helyét vegye át a mikrohitel, és hogy a kis- és középvállalkozások támogatása, valamint a mikrofinanszírozás elérhetővé váljon a romák számára is.” – mondta a képviselő asszony. Az Európai Néppárt roma integrációval foglalkozó munkacsoportjának soron következő, tavaszi ülésének egyik fő témája lesz a mikrohitel-rendszer, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása.

Angelika Niebler, az EP Ipari, Kutatási és Energetikai Bizottságának elnöke felszólalásában rámutatott, hogy bár a felsőoktatásban résztvevők és a diplomások körében igen magas a nők aránya, későbbi előmenetelüket vizsgálva megállapítható, hogy kevés komoly kutatást bíznak rájuk és vezetői beosztásokba is kevesebb eséllyel jutnak, mint a férfiak. Philippe de Fontaine-Vive, az Európai Beruházási Bank alelnöke elmondta, hogy egyre több bank alakít ki mikrohitel-rendszert nők számára és az Európai Uniónak a harmadik világ helyett nagyobb figyelmet kell szentelnie a határain belüli szegénységre.