Egyéb

A népszámlálás kockázatairól

A népszámlálás kockázatairól

2009. 11. 03.

A törvényben szerepelnie kell a fogyatékosügyi adatok gyűjtésére felhatalmazó rendelkezésnek, abból a célból, hogy a 2001. évi eredmények összehasonlíthatóak legyenek, és hogy a különböző fejlesztések folytatódhassanak az új statisztikák alapján.

Ha ezen adatok nem lesznek a birtokunkban a magyar fogyatékosügy fejlődését saját kezűleg fojtjuk vissza!

 

A Magyarország által ratifikált Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezmény 31. cikkelye (Statisztika és adatgyűjtés) előírja a fogyatékosügyi adatok gyűjtését a megfelelő politikák kialakítása érdekében, ezen túlmenően azonban még egy fontos tételt tartalmaz, melyet a 2011. évi népszámlálás során is figyelembe kell venni.

 

A jelen hazai jogszabályokban szereplő fogyatékosság fogalma nem terjed ki a pszicho-szociális fogyatékossággal élő személyekre, így ha ezen társadalmi csoportra vonatkozó adatgyűjtéssel nem bővül a népszámlálás során érintett kör, akkor újabb évtizedekre vetjük vissza a társadalom fejlődését.

A magyar társadalom romló szociális helyzetében mind a mentálisan sérült, mind más fogyatékossággal élő emberek kizárása végzetes lépés lehet több tízezer állampolgár életére nézve.

 

Felhívom újra a parlamenti pártok képviselőinek figyelmét, hogy ne feledkezzenek meg döntéseik felelősségéről!

 

 

 

dr. Kósa Ádám

Néppárti európai parlamenti képviselő