A pénzügyi szektornak is szolidaritást kell vállalni

A mai napon az Európai Parlament plenáris ülése nagy többséggel elfogadta az európai pénzügyi tranzakciós adóról szóló jelentéstervezetet. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte: Európa megtette az első olyan konkrét válságkezelő lépést, amely valódi kézzelfogható megoldást ajánl a válság övezte gazdasági helyzetben, s mely végre nyilvánvalóan kimondja, hogy a pénzügyi tranzakciók a többi tranzakcióhoz képest a válságot megelőzően aluladóztatottak voltak.

"Az európai válságkezelésnek ez az első olyan lépése, amely nemcsak nemzetközi fiskális egyezmények szintjén valósul meg, hanem annak hatásai a gyakorlatban is érzékelhetőek lesznek" – jelentette ki a szavazást megelőző vitában a néppárti politikus.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó rámutatott: a jelentés további érdeme, hogy nagyon helyesen abból a feltevésből indul ki, hogy a pénzvilág, amely spekulatív és rövidtávú céljainak mindent alárendelő magatartásával a válság egyik fő kirobbantója volt, nem segített a válságkezelésben, sőt, ha úgy tetszik, annak is inkább haszonélvezője akart lenni. Ezt az ellentmondást próbálja meg kezelni a jelentés, mely szakszerűen kizárja azokat a tranzakciókat, amelyek után nem szedtek be tranzakciós adót, ezáltal az átláthatóság nőhet, az adóelkerülés és adókijátszás kockázata pedig csökkenhet.

"Sajnálom, hogy nem valósulhat meg globális szinten ez az új európai adónem, sőt talán a teljes Unió szintjén sem, azonban még így is jelentős bevételhez juthat Európa gazdasága. Ugyanakkor a megerősített együttműködés egy jó eszköz, amely segítséget nyújthat abban, hogy a pénzügyi műveletek szabályozott formában, követhető módon alakuljanak, ezzel kizárva a lehetőségét annak, hogy a pénzvilág ismét teljesen elszakadjon a reálgazdaságtól. Nem elég azonban csak a követelményeket lefektetni, hanem operatív-gyakorlati útmutatót, technikai segítséget is mellékelni kell. Ilyen lehet a pénzügyi forgalomra vonatkozó adatok európai szintű összegyűjtése és rendszerezése, vagy az új adó gyakorlati megvalósulásának vizsgálata és szükség esetén a gyors reagálás" – zárta felszólalását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.