A roma nők a legkiszolgáltatottabbak

Munkareggelin fogadta az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának tagjait José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a nemzetközi nőnap alkalmából. A megbeszélésen Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, a társadalmi kirekesztéssel sújtott nők helyzetéről és a roma nők társadalmi befogadásáról szóló idei jelentése célkitűzésiről beszélt.

A száznegyedik nemzetközi nőnap alkalmából munkareggelin fogadta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának tagjait Strasbourgban, hogy közösen áttekintsék a női esélyegyenlőség aktuális kérdéseit. Járóka Lívia, a szakbizottság fideszes alelnöke a megbeszélésen kiemelte: Európa jelentős haladást ért el az elmúlt évszázadban a női jogok előmozdítása terén, hiszen az első nőnap idején a nők nem szavazhattak, életstratégiáik rendkívül korlátozottak voltak és egyetemre járni, vagy politikával foglalkozni kifejezetten botránynak számított. A képviselő hangsúlyozta, hogy ezzel szemben ma már általános elvárás a nők felé az oktatásban való részvétel és a szakmai karrier, ám ezek az eredmények túlságosan egyenlőtlenül oszlanak meg és e vívmányok sok lány számára éppoly elérhetetlenek, mint generációkkal ezelőtt.

Járóka Lívia emlékeztetett, hogy az elhúzódó gazdasági recesszió tovább fokozta a társadalmi kirekesztést és azok a nők, akik eleve hátrányos helyzetű közösségekbe születtek, elviselhetetlenül sok hátrányt kell, hogy elszenvedjenek, ezért az idei évben jelentést terjeszt az Európai Parlament elé a roma nők helyzetének javításáról. A néppárti politikus szerint a tagállamoknak hangsúlyosan meg kell jeleníteniük a nemek közötti esélyegyenlőség szempontját nemzeti romaintegrációs stratégiáikban, illetve a női jogokkal kapcsolatos programok során is kiemelt figyelmet kell biztosítaniuk a roma nők társadalmi befogadására és közösségformáló erejük kiaknázására. "Ezekben a nehéz időkben, amelyek az unió alapjait teszik próbára, nem mondhatunk le egyetlen társadalmi csoport képességeiről sem, és még a korábbinál is fontosabb, hogy felszámoljuk a legsérülékenyebb közösségek jogainak érvényesülése útjában álló akadályokat" – fogalmazott Járóka Lívia.