A számok igazolják a kormány lépéseit

Magyarország stabil alapokon álló gazdaság, amely elkötelezett a további szükséges átalakítások folytatásában, valamint az államadósság és a költségvetési hiány további csökkentésében - jelentette ki Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának mai ülésén. Pelczné dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint az ország gazdasági mutatói igazolják a magyar kormány gazdaságpolitikai lépéseinek helyességét.

A szakbizottsági konzultációra a sikeres magyar elnökség alatt kidolgozott és a tavaly szeptemberben elfogadott hatos gazdasági jogszabálycsomag keretében került sor, amely lehetővé teszi az Európai Parlamentnek, hogy gazdaságpolitikai párbeszédet folytasson a tagállamok kormányaival. Az ülésen felszólaló képviselők többsége pozitívan értékelte és üdvözölte a magyar államtitkár látogatását és személyes beszámolóját, valamint dicséretesnek nevezték, hogy Magyarország az első tagállam, amely eleget tett az Európai Parlament meghívásának.

Az ülésen Cséfalvay Zoltán rámutatott: időszerűek és szükségesek voltak a magyar kormánynak az elmúlt másfél évben meghozott intézkedései, melyek egyaránt érintették a nyugdíj- és az adórendszert, valamint a foglalkoztatáspolitikát, hiszen olyan rendszereket átalakítását segítették, amelyeket hosszú távon már nem lehetett fenntartani. "Magyarország az európai folyamatok élén jár a korengedményes nyugdíj kezelésének kérdésében, vagy az adósságfék alkotmányos szintre emelésével, bizonyos területeken pedig az unió legversenyképesebb tagállamaival vesszük fel a versenyt" – emelte ki az államtitkár. Beszéde zárásaként Cséfalvay az európai szinten is hiányolt versenyképesség fenntartását, valamint a különböző gazdasági modellek összehangolását nevezte a legnagyobb kihívásnak.

Az egyes baloldali és liberális képviselők által megfogalmazott kritikai hangokra reagálva Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti politikus felszólalásában elmondta: a Magyarország elleni hangos és gyakori kritikák ellenére is meggyőző, és világos a szándék a hiány és az államadósság csökkentésére. A képviselő érthetetlennek nevezte azokat a bírálatokat, amelyek önmagukban ugyan elismerik a kormány eredményeit, csak a döntések szellemiségét nem tartják helyénvalónak.

Pelczné dr. Gáll Ildikó felszólalása zárásaként határozott kérést intézett a jelen levő képviselőtársaihoz: "Nagyon kérem Önöket, hogy a magyar gazdaság helyzetét szakmai alapon, a magyar kormány intézkedéseit pedig a számok nyelvén, a tényeknek megfelelően értékeljék. Ha így tesznek, akkor a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a kormány gazdaságpolitikai irányvonala helyénvaló, a kabinet pedig elkötelezett az Európai Unióval való együttműködésben".