Egyéb

A szegénységből kivezető út keresése

A szegénységből kivezető út keresése

2010. 07. 15.

A világon 1,4 milliárdan élnek szélsőséges szegénységben (napi 1,25 dollárból), s noha létszámuk 1981 óta fél milliárddal csökkent, az utóbbi években újból emelkedni kezdett – olvasható a világszervezet gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó részlegének jelentésében. A szegénység éhezéssel, alultápláltsággal párosul, s naponta 25 ezer gyermek életébe kerül. Ennek nyomán az ENSZ 189 állama 2000-ben millenniumi fejlesztési céljai között jelölte meg, hogy 2015-ig felére csökkenjen a napi egy dollárnál kevesebből élők száma világszerte.

Az ENSZ szerint rendszerkorrekcióval kell feltartóztatni az elszegényedést: a társadalmi szükségleteket nem szabad alárendelni a piaci érdekeknek, a fejlesztésnek arra kell irányulnia, hogy felszámolja a társadalmi egyenlőtlenséget és előmozdítsa a leszakadt rétegek társadalmi visszaillesztését. A makrogazdaság-politikának mélyebbre kell tekintenie az infláció és a fiskális deficit kordában tartásánál – olvasható a jelentésben. Célként a reálgazdaság stabilizálását illetve a termelés, a befektetések, a foglalkoztatás és a bevételek ingadozásának megfékezését javasolja kitűzni az ENSZ.

A kereskedelmi és pénzügyi liberalizálás, valamint a privatizáció a szervezet szerint nem hogy előmozdította volna, inkább hátráltatta a foglalkoztatást és a szegénység csökkentését, sőt magára a növekedésre is negatívan hatott. Normális fejlődés, foglalkoztatás-növekedés, a szegénység látványos mérséklődése csak azokban az országokban következett be, amelyek nem követték a globális gazdaságpolitikai paradigmát, hanem államilag szereztek érvényt a társadalmi érdeknek. A jelentés Kínát és Indiát említi név szerint.

Tekintettel arra, hogy ebből a két országból kerül ki az emberiség csaknem a fele, az ENSZ-jelentés szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy az államnak elsőrendű fejlesztési szerep jut a munka és a megélhetés, továbbá a reálgazdaság stabilitásának biztosításában. A „fejlesztő államnak” – mint írják – különösen a teljes foglalkoztatás és a méltó megélhetés biztosítását szolgáló makro ökonómiai politika megvalósításában jut nagy szerep.

Forrás: Világgazdaság Online

Fotó: winportal.net