Egyéb

A szociális támogatásokról vitáztak

A szociális támogatásokról vitáztak

2010. 10. 07.

A néppárti európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) amellett foglalt állást, hogy az Európai Szociális Alap (ESZA) sikertörténet ugyan, de számos hibával és problémával küzd, különösen a pénzügyi-gazdasági válság következményeként.

Kósa a megoldást egyfelől a szakértői hálózatok és a szakmai együttműködések erősítésében látja, amelynek véleménye szerint a határon átnyúló együttműködés fejlesztése és bővítése adhat ésszerű keretet. A képviselő a családok terheinek, a gyermekvállalásra nehezedő társadalmi munkamegosztás aránytalanságainak a csökkentésére is fel hívta a figyelmet, amely a talpra állás elengedhetetlen feltétele.

A plenáris vita központi eleme az ESZA-nál javasolt egyszerűsítés volt, beleértve az alapok irányításával kapcsolatban tervezett módosításokat is.

Kósa Ádámnak köszönhetően ismét előtérbe került az úgy nevezett European Economic Recovery Plan (Európai Fellendülési Terv) elmaradt hatása is, mely átmenetileg engedélyezte a válságkezelés során a tagállamoknak a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott költségvetési támogatások növelését az előző szocialista kormányzat alatt. Ezzel az Európa szerte összesen közel 200 milliárd euró összeget jelentő forráslehetőséggel, illetve az újjáépítési terv adta adminisztratív könnyítésekkel hazánk akkor – más országokkal ellentétben – nem tudott élni, amire a néppárti magyar képviselők igyekeznek megoldást keresni.

Ennek legfőbb módja – mondta Kósa Ádám – az Európai Szociális Alap a jelenleginél hatékonyabb működtetése lehet.