A tagállamoknak nagyobb rugalmasságra van szüksége az uniós források felhasználása során

A néppárti frakció vezetőségi ülése a mai napon a 2014 utáni többéves pénzügyi kerettervről tanácskozott az Európai Parlamentben. A tanácskozás célja a frakció álláspontjának és stratégiájának kialakítása volt. Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő szerint a kohéziós források jelenlegi szintjét a következő tervezési időszakban is meg kell tartani, a forrásokat azonban a tagállamok valós igényeihez igazítva, kellő rugalmassággal és hatékonyabban kell ütemezni. Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő felszólalásában az agrártámogatások jelenlegi szintjének fenntartása mellett emelt szót.

A néppárti frakció vezetőségi ülésén elhangzott: a válságból való kilábalás és az európai gazdaság versenyképességének javítása érdekében a bevételeket és kiadásokat egyensúlyban tartó, fegyelmezett, de a beruházásokat ösztönző pénzügyi tervezés szükséges. A rendszerben ugyanakkor kellő rugalmasságot kell biztosítani a jövőbeni kihívások kezelésére.

Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő a vita során hangsúlyozta: "Az agrárkiadások jelenlegi szintjét a következő tervezési időszakban is meg kell tartani. Az európai és a magyar gazdáknak kiszámítható és stabil Közös Agrárpolitikára van szüksége. Ehhez a mezőgazdasági támogatásokat legalább a jelenlegi szinten meg kell őriznünk. Az EU2020 stratégia által kitűzött klímapolitikai célok elérése érdekében pedig biztosítani kell a tagállamok részére a források rugalmasabb átcsoportosíthatóságát".

 

Surján László, EP alelnök a vita során kijelentette: "Elfogadhatatlan az egyes tagállamoknak az az igénye, hogy mintegy húsz százalékkal csökkentsék a kohéziós forrásokat. A kohéziós támogatások kulcsfontosságúak a tagállamok felzárkóztatása érdekében, a forrásokat azonban valós igényekhez igazítva, kellő rugalmassággal és a jobb felhasználás célját szem előtt tartva kell ütemezni. Az európai költségvetésből ezért ki kell küszöbölni a gátló, fékező mechanizmusokat, amelyek akadályozzák a tagállamokat és adott problémákra késleltethetik a válaszokat. Éppen ezért sürgetem a kohéziós források felhasználása terén is a nagyobb rugalmasságot. A rendelkezésre álló pénzek felhasználása, a különböző operatív programok közötti átcsoportosítás tagállami hatáskörbe kell, hogy tartozzon".

A 2014 utáni többéves pénzügyi kerettervről az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén fog vitát rendezni.