A vállalati adókikerülésnek véget kell vetni!

Új átláthatósági követelményeket szavazott meg az Európai Parlament a multinacionális vállalatcsoportokra vonatkozóan. Pelczné Dr. Gáll Ildikó az Európai Parlament fideszes alelnöke rámutatott: az adókikerülés és az agresszív adótervezés visszaszorítása érdekében a tagállamok adóhatóságai közötti együttműködés fontosabb, mint valaha.

A ma elfogadott irányelv arra kötelezi a cégeket, hogy a különböző országokban folytatott üzleti tevékenységükről, illetve annak kapcsán felmerülő adójogi kötelezettségükről széleskörű információt szolgáltassanak az európai adóhatóságok számára. 2017-től a multinacionális vállalatcsoportnak minden évben országonkénti jelentést kell tenniük. Ez megkönnyíti az adóhatóságok ellenőrzési tevékenységét, illetve elősegíti az adójogi kiskapuk bezárását.
 
Az utóbbi évek globális gazdasági és pénzügyi válsága ráirányította a nyilvánosság figyelmét a közös teherviselés fontosságára és érvényesítésére. Becslések szerint a vállalati adókikerülés miatt a tagállamok több milliárd eurónyi bevételtől esnek el. A vállalkozások az adószabályok összetettségét és a tagállami együttműködés hiányát kihasználva igyekeznek átcsoportosítani nyereségeiket és a lehető legalacsonyabbra csökkenteni adófizetési kötelezettségeiket. „Éppen ezért elengedhetetlen az átláthatóság és az együttműködés előmozdítása az agresszív adótervezés és a visszaélésszerű adózási gyakorlatok elleni küzdelemben” – tette hozzá a néppárti politikus.
 
A fideszes EP-képviselő szerint ilyen körülmények között az adóhatóságoknak átfogó és lényegi információkra van szükségük a multinacionális vállalatcsoportok és a kapcsolt felek közötti belső ügyletekre vonatkozóan. Az adókikerülés és az agresszív adótervezés elleni küzdelem céljából ez az irányelv átláthatósági követelményeket támaszt a multinacionális vállalatcsoportokkal szemben. A fokozott átláthatóság ezen kívül arra ösztönözheti a multinacionális vállalatcsoportokat, hogy nagyobb arányban tegyenek eleget adófizetési kötelezettségüknek abban az országban, ahol tevékenységüket végzik.