A válságból kilábaló Európa számára a legfontosabb a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés erősítése

A magyar gazdaságpolitika várható új irányának megfelelő uniós költségvetési tervezetet terjesztett elő az Európai Parlament Költségvetési Bizottságában Janusz Lewandowski biztos, amely szerint a válságból kilábaló Európa számára a legfontosabb a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés erősítése. - Surján László sajtóközleménye

A magyar gazdaságpolitika várható új irányának megfelelő uniós költségvetési tervezetet terjesztett elő az Európai Parlament Költségvetési Bizottságában Janusz Lewandowski biztos, amely szerint a válságból kilábaló Európa számára a legfontosabb a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés erősítése.

2010. április 27.-én Janusz Lewandowski költségvetési ügyekért felelős európai biztos az Európai Parlament Költségvetési Bizottságában bemutatta az unió 2011. évi költségvetésének tervezetét. A javaslat a kötelezettségvállalások területén 142,6 milliárd euróval számol, ami 2010-hez képest 3,1 milliárd eurós, azaz 2,2%-os emelkedést jelent. A kifizetések terén 130,1 milliárd euróval tervez az Európai Bizottság, ez 2010-hez viszonyítva 7,1 milliárd eurós, azaz 5,5%-os növekedés.

Az emelkedések legnagyobb része a már a 2010-es uniós költségvetésben is meghirdetett prioritásokat szolgálja: munkahelyteremtéssel és gazdasági növekedéssel a válságból való kilábalásért. Így a legnagyobb emelkedés a kohéziós politika programjai terén várható.

Surján László néppárti képviselő elmondta: „az Európai Bizottság jól megfogalmazott célokat mutatott be, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés erősítését helyezte a központba. Ha az európai támogatásokat jól használjuk fel, eredményei a gazdasági válságból való kilábalást segítik”.