A válságból való kilábalás elképzelhetetlen a foglalkoztatási szint növelése nélkül

A 2012-es éves növekedési jelentésről és foglalkoztatásról szóló mai plenáris vitában Őry Csaba fideszes EP-képviselő üdvözölte és támogatásáról biztosította a 2012-es foglalkoztatási iránymutatásokra vonatkozó jelentést. Számos kérdésben azonban elégedetlenségének is hangot adott a néppárti politikus, akinek a nevéhez fűződik a 2010-es ún. "kiinduló" jelentés, melyben a Tanács az Európai Parlamenttel együttműködve lényegében 2014-ig meghatározta a tagállamokra vonatkozó foglalkoztatási iránymutatásokat az EU2020 stratégia keretén belül.

A néppárti frakció foglalkoztatáspolitikai koordinátorahozzászólásában felhívta a figyelmet, hogy a 2010-es iránymutatások semmit sem veszítettek érvényükből, hiszen az uniós foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok továbbra is drámaiak. 2011 decemberére 9,9%-ra nőtt az uniós munkanélküliségi ráta, emellett megközelítőleg 5 és fél millió fiatal van munka nélkül Unió-szerte. A fideszes képviselő azonban arra is emlékeztetett, hogy vannak tagállamok, amelyek az uniós átlaghoz képest lényegesen jobb mutatókkal büszkélkedhetnek, pl. Németország, Ausztria és Hollandia.

Őry Csaba mindezek fényében üdvözölte a 2012. január 30-i rendkívüli Európai Tanács nyilatkozatot, amely a fiatalok munkanélküliségének sürgős kezelésére irányul. Beszédében külön hangsúlyozta továbbá az EU2020 stratégia "Mozgásban az ifjúság" zászlóshajó kezdeményezésének megfelelő végrehajtását.

Háttér:Az uniós intézmények 2010-es döntése értelmében az iránymutatások 2014-ig változatlanok maradnak, ezáltal is elősegítve a végrehajtás következetességét. Így azok 2012-ben a szokásos éves menetrend szerint csakmegerősítésre kerülnekegy határozattal a Tanács és az EP közötti konzultációs eljárás keretében.