Fogyatékosságügy

Akadálymentes könyvek: végéhez közeledik az uniós jogalkotás

2018. 01. 18.

Kósa Ádám sajtóközleményeKósa Ádám fideszes EP-képviselő, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport társelnöke évek óta dolgozik azért, hogy a látáskárosultak és az olvasási képességükben korlátozott személyek könnyebben férjenek hozzá a könyvekhez. Ma ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a látássérültek kulturális termékekhez való hozzáférését segítő új nemzetközi egyezmény ratifikációjához.

Kósa rámutatott: „A Marrakeshi Szerződés nagy hatással lesz az Unió területén élő határon túli magyar látássérültek hétköznapjaira, akik az egyezmény tagállami ratifikációját követően a határon túlról is elérhetik majd a magyar nyelvű tartalmakat”.

„Magyarország európai- és világviszonylatban is közismerten jelentős lépéseket tett a fogyatékos személyek érdekében a szerzői jog területén, hiszen már az első Orbán-kormány idején hatályba lépett szerzői jogi törvény szabad felhasználást engedett a fogyatékos személyek részére. Ez a személyek szabad mozgása uniós alapelv miatt fontos, hiszen minden magyar látássérült érdekeit védeni kell tekintet nélkül arra, hogy melyik európai országban él” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

Mint emlékezetes, a 2011-es magyar elnökség egyik prioritása volt a kérdéskör uniós szintű kezelése, amely az egységes európai piac vonatkozásában is kiemelt fontosságú, hiszen egyelőre a könyveknek csak kevesebb mint 8%-a olvasható akadálymentes formátumban.

Strasbourg, 2018. január 18.