Egyéb

Akadálymentes weboldalak a közszférában!

Akadálymentes weboldalak a közszférában!

2014. 02. 26.

Az Európai Parlament mai strasbourgi ülésén megszavazta azt a jogszabályt, amely előírja, hogy a közszektorbeli szervezetek és létfontosságú közfeladatokat ellátó szervezetek weboldalait a jövőben úgy kell kialakítani, hogy azok a fogyatékos személyek részére is hozzáférhetőek legyenek. Az új szabályok kidolgozásában aktív szerepet vállaltak Kósa Ádám, Deutsch Tamás és Bagó Zoltán fideszes EP-képviselők is.

A ma elfogadott jelentés alapján a jövőben a lakosság számára bizonyos alapszolgáltatásokat nyújtó weboldalaktól kezdve (médiatárak, alapvető online banki és biztosítási szolgáltatások), a hálózati alapszolgáltatásokon át (gáz-, távhő-, áram-, vízszolgáltatások) a postai vagy közlekedéssel kapcsolatos szolgáltatásokig minden tartalomnak hozzáférhetőnek kell lennie fogyatékossággal élő személyek számára. Ugyanúgy akadálymentesnek kell lenniük az egészségügyi és szociális ellátásokkal kapcsolatos online információknak, de még a kulturális vagy turisztikai tevékenységeket tartalmazó weboldalaknak is. A szélesebb körű hozzáférés elősegíti, hogy a fogyatékos személyek hozzáférhetnek a hírekhez, kulturális és szórakoztató tartalmakhoz, illetve olyan szolgáltatásokban és tájékoztatásban részesülhetnek, amelyek elősegítik jogaik és szabadságaik érvényesítését az Unió egész területén.

Kósa Ádám, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlamentben széles körű összefogás valósult meg a fogyatékossággal élő személyek érdekében. Rámutatott, hogy a weboldalak akadálymentessége elősegíti, hogy minél több fogyatékossággal élő személy élhessen önálló életet a társadalom egyenrangú tagjaként. Kósa – aki a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tárgyalójaként az új kohéziós jogszabálycsomagba is sikeresen emelte be a fogyatékossággal élő személyek érdekeit – emlékeztetett: a weboldalak akadálymentesítéséről szóló rendelettervezet a kohéziós jogszabálycsomagban foglalt akadálymentesítési kötelezettség egyik első konkrét megvalósítása. „A magyar kormány célkitűzése, hogy 2018-ig minden háztartásban legyen nagy sebességű internet hozzáférés. A weboldalak akadálymentessége pedig kulcsfontosságú ebben a folyamatban, hiszen ennek segítségével élvezheti majd valóban mindenki az internet-hozzáférés előnyeit” – mutatott rá Kósa Ádám.

Deutsch Tamás, a Foglalkozási és Szociális Bizottság véleményadójaként aláhúzta a szociális partnerekkel való széles körű együttműködés jelentőségét és a jó gyakorlatok kialakításának fontosságát. Deutsch külön örömét fejezte ki amiatt, hogy a jogszabály az adminisztratív terhek növelése nélkül vonja be a döntéshozatalba az érintetteket.

Bagó Zoltán, a Kulturális és Oktatási Bizottság véleményadójaként kiemelte: a jogszabálytervezet a tagállamokat arra kötelezi, hogy a köztisztséget viselő és közfeladatokat ellátó szervezetek személyzetét megfelelő képzéssel lássák el. "A weboldalak akadálymentességének valódi garanciája az lesz, hogy a közszolgáltatásban dolgozók megtanulják, hogyan alkossanak mindenki számára hozzáférhető online tartalmakat” – mutatott rá a néppárti politikus.

Háttér: Amennyiben az Európai Parlament által elfogadott jogszabályra a Tanács is rábólint, akkor a webhelyek valamennyi változata – beleértve a mobil- vagy bármilyen más eszközről történő hozzáférésre kifejlesztett változatokat – kötelezően akadálymentes lesz az Európai Unió területén. A kötelezettség az újonnan létrehozott weboldalakra már 2015. január 1-étől vonatkozik, míg a jelenlegi tartalmak vonatkozásában 2017-ig kell eleget tenni a követelményeknek. A tagállamoknak – amelyek az akadálymentesítést megfelelő, hatékony, arányos és visszatartó erejű bírságokkal is kikényszeríthetik – kétévente kell beszámolniuk a Bizottságnak a folyamat előrehaladtáról. A mikró vállalkozások felmentést kaphatnak az irányelv teljesítése alól. Fontos új szabály az is, hogy a tagállamok közhatóságai előírhatják, hogy bizonyos webhelyek csak az Unió területén működő szerverekről működhetnek.

Strasbourg, 2014. február 26.