Fogyatékosságügy

Akadálymentesen hívható a 112

2018. 11. 14.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament plenáris ülése ma megszavazta az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex átdolgozásáról szóló jelentést. Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a kódexnek a segélyhívó szolgálatok elérésére vonatkozó módosítási különös jelentőséggel bírnak a siketek és nagyothallók, siketvakok, valamint a beszédfogyatékossággal élők számára.

A jövőben ugyanis a segélyhívó szolgáltatások – beleértve a 112-es hívószámot is – egyformán hozzáférhetőek lesznek a szimultán kommunikációs szolgáltatások felhasználása útján a fogyatékossággal élők, különösen a siket, halláskárosult, beszédsérült és siketvak felhasználók számára. Ez magában foglalhatja a fogyatékossággal élő személyek számára különleges berendezések biztosítását is, amennyiben a fent említett kommunikációs módok számukra nem megfelelőek.

Kósa örömét fejezte ki, hogy az új kódex értelmében a végfelhasználóknak teljesen díjmentesen elérhetik a segélyhívó szolgálatokat vészhelyzeti kommunikáció keretében. Ez történhet bármilyen olyan eszközről, amely lehetővé teszi a számfüggő személyközi kommunikációs szolgáltatás nyújtását akkor is, ha más tagállamban barangoló szolgáltatást (roaming), vagy ha magán távközlési hálózatokat vesznek igénybe. A vészhelyzeti kommunikáció nem csak hanghívást, hanem valós idejű szöveges kommunikációt, videóhívást vagy más kommunikációs formákat is magában foglal.

Kósa Ádám emlékeztetett, hogy a 112-es hívószám múlt héten az Európai Akadálymentesítési Irányelv tervezetébe is belekerült, így már bizonyos, hogy a jövőben minden fogyatékossággal élő személy számára hozzáférhetőek lesznek a veszélyhelyzeti hívások.

Strasbourg, 2018. november 14.