Egyéb

Akadálymentesítés: szigorítani kell az uniós forrásfelhasználást

Akadálymentesítés: szigorítani kell az uniós forrásfelhasználást

2010. 03. 17.

Látva az elmúlt évek magyarországi tapasztalatait, Kósa Ádám óriási hibának tartja, hogy az akadálymentesítésre felhasznált uniós források esetében figyelmen kívül maradt az a szempont, hogy a megvalósult fejlesztések, beruházások valóban hozzáférhetőek-e a fogyatékos emberek számára. „Ezért történhetett, hogy milliós nagyságrendű összegeket fordítottak olyan beruházásokra, melyeket most senki nem használ” – mondta a néppárti politikus.

Kósa Ádám erre a hiányosságra megoldást jelentő módosító javaslatát az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága támogatta, amely így az Európai Parlament plenáris ülés elé kerülhet. Ha plenáris ülés is támogatja a képviselő ez irányú javaslatát, akkor azt követően az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap forrásaiból tervezett, illetve már megvalósult fejlesztések értékelésében nemcsak az operatív programok minőségét kell vizsgálni, hanem a fogyatékossággal élő emberek akadálymentes környezetével kapcsolatos eljárásokat is.

A néppárti politikus további célja, hogy az Európai Tanács asztalán fekvő anti-diszkriminációs irányelvtervezetbe is bekerüljön egy valamennyi tagállam számára kötelező és egységes akadálymentesítési előírás. Jelenleg ugyanis nem léteznek egységes akadálymentesítési sztenderdek, miközben azok a fogyatékos emberek, az idősek és a kisgyermekesek közlekedési lehetőségeit is nagymértékben segítenék.