Fejlesztési célok

Akadálymentesítést a nemzetközi uniós fejlesztésekben is

Akadálymentesítést a nemzetközi uniós fejlesztésekben is

2023. 01. 19.

Az Európai Parlament plenáris ülése az EU Global Gateway kezdeményezéséről tartott eszmecserét. A kezdeményezés célja nemzetközi infrastrukturális fejlesztések megvalósítása. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője a vitában elmondta, hogy hazánk szempontjából is nagy jelentősége van az EU külkapcsolataiban megjelenő új iránynak. Fontos azonban, hogy az Unión kívüli fejlesztések megvalósulása során az akadálymentesítést is szem előtt tartsuk, ezzel jobb hozzáférhetőséget teremtsünk a fogyatékossággal élők számára is.

Kósa hangsúlyozta: „Az EU javaslata, hogy „globális kaput” építsen a világba, fontos fordulópont az EU külkapcsolataiban.”

A képviselő aláhúzta: „Magyarország szempontjából is kiemelt jelentősége van a Nyugat-Balkán irányába nyitott kapunak, amely többek között erősíti az együttműködést az energiaszektorban. Jó példa erre a transzbalkáni villamosenergia-folyosó, amely Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina átviteli rendszerét köti össze velünk, köztük Magyarországgal.”

Kósa felhívta a figyelmet, hogy az akadálymentesítés is fontos a Global Gateway kezdeményezésben foglalt digitális szektor, közlekedés, egészségügy és kutatás-fejlesztés területén egyaránt: „Ha már beruházunk ezekbe a szektorokba, figyeljünk oda, hogy ez mindenki számára hozzáférhető legyen, így a fogyatékossággal élők számára is!”

Háttér:

Az Európai Unió 2021. december 1-én mutatta be „Global Gateway” projektjét. A kezdeményezés célja, hogy világszerte támogassa az infrastruktúra-fejlesztést, amelynek nem titkolt célja, hogy versenytársa legyen a Kína által már 10 éve meghirdetett „Övezet és Út” (Belt and Road) stratégiának, amelynek köszönhetően Kína szinte minden kontinensen számos országgal erősítette gazdasági kapcsolatait. A Global Gateway 2027-ig 300 milliárd eurót kíván mozgósítani az EU költségvetéséből, a tagállamoktól és a magánszektorból. A befektetések célja, hogy segítsék a fejletlen országokat zöld és digitális átállásuk felgyorsításában, az energia-, közlekedési és digitális infrastruktúrájuk fejlesztésében, illetve egészségügyi vagy oktatási rendszerük megerősítésében olyan módon, hogy ez a partnerországoknak és az EU gazdaságainak is hasznára váljon.

Strasbourg, 2023. január 19.