Egyéb

Államcsődök és bankválság fenyegeti Európát

Államcsődök és bankválság fenyegeti Európát

2010. 01. 27.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása ellenére is veszélyben van a magyar és több más európai államháztartás – véli a neves amerikai gazdasági szakértő, aki a Harvard Egyetem professzoraként tart előadást a davosi Világgazdasági Fórumon.A szerdai Der Standardnak adott interjúban többek között arról beszélt: az IMF sok támogatást ad és adott a magas államháztartási hiánnyal küzdő európai országoknak, s ezek így időt nyernek. De nehéz lesz minden országot megmenteni, mert némelyik „elviselhetetlenül magas” hiányt halmozott fel.

Amíg kedvező feltételekkel pénzhez jutnak, még megmenekülhetnek az államcsődtől. De kevés ország van olyan politikai helyzetben, hogy keresztülvigyen egy szigorú takarékossági programot – vélekedett. „Úgyhogy a következő években látni fogunk néhány államcsődöt” – fogalmazott.A kérdésre, hogy mely országokat látja veszélyben, Ukrajnát, Lettországot, Romániát, Magyarországot és Görögországot említette a közgazdász.

Írországnak és Portugáliának is vannak problémái – tette hozzá. „Az IMF időt nyert az országoknak. De nem mindegyik fog megbirkózni a kihívással” – vélte. Rogoff szerint a nemzetközi bankválságokat rendszeresen követi költségvetési válság. A probléma ezúttal elsősorban Kelet-Európát érinti. A térségben erős banki jelenléttel rendelkező országok számára nehéz időszak következik a széleskörű nemzetközi garanciák lejárta után. Ausztriának államcsődtől nem kell tartania, bankválságtól viszont igen – vélte.

Barack Obama amerikai elnök bankszektort érintő intézkedéseit „szimpatikusnak, de kissé túlzottnak” tartja Rogoff. Túlzottnak tartja a bankok kockázatvállalási lehetőségének Obama által javasolt korlátozását, és hiányolta a bankok rövid távú eladósodása elleni stratégiát. Nemrég megjelent könyvében Rogoff kifejtette azt az elméletét, amely szerint a pénzügyi rendszeren belüli, erőteljes rövid távú eladósodottság sok válság okozója volt.

Ugyanakkor az Európai Bizottság ma kiadott értékelésében az áll, hogy Magyarország megfelelő lépéseket tett eddig  arra, hogy államháztartási hiányát az előírt, a GDP-hez viszonyított 3 százalékos szint alá szorítsa a 2011-es céldátumra, de jövőre még további intézkedésekre lesz szükség.

„A bizottság Magyarország esetében úgy értékelte, hogy a hatóságok a pénzügyminiszteri tanács által legutóbb, 2009 júliusában kibocsátott ajánlásoknak megfelelően jártak el” – áll a jelentésben, amelyet a brüsszeli végrehajtó testület szerdán véglegesített. Úgy vélte azonban, a már bejelentett, egyelőre kompenzálás nélküli 2011-es adócsökkentések miatt kiegészítő intézkedésekre is szükség lesz.

Forrás: MTI