Egyéb

Átadták az akadálymentes európai város díjakat

Átadták az akadálymentes európai város díjakat

2011. 12. 02.

A rangos eseményen az alábbi díjkategóriákban hirdettek győzteseket az induló városok körében: épületek akadálymentesítése – Terrassa (ES); közlekedés akadálymentesítése – Ljubjana (SL); infokommunikációs akadálymentesítés – Olomouc (CZ); nyilvános és közszolgáltatások akadálymentesítése – Grenoble (FR); valamint az év akadálymentes európai városa, ami 2011-ben az ausztriai Salzburg lett.

Az ünnepi díjátadót követően a kétnapos konferencia első napjának lezárásaként Kósa Ádám, az EP fogyatékosságügyi frakcióközi munkacsoportjának elnökeként szakmai előadást tartott. A néppárti politikus az Európai Parlament álláspontját tolmácsolta az Európai Bizottság 2010 és 2020 közötti fogyatékosságügyi stratégiájával kapcsolatban.
 
Kósa Ádám beszédében kifejtette még az EP elvárásait, melyek a fogyatékossággal élő emberek mobilitásáról és befogadásáról szóló idén elfogadott jelentésén alapulnak. Az EP egyetlen siket képviselője megerősítette: "Kulcsfontosságú, hogy az Európai Bizottság ígéretéhez híven valóban előterjessze a tervezett európai akadálymentesítési jogszabálycsomagot 2012 második felében, mely nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is lendületet adhatna a lassúvá és bizonytalanná vált akadálymentesítési folyamatnak. Ennek felgyorsítása ugyanis elengedhetetlen az idősödő európai társadalom foglalkoztatásának és aktivitásának fenntarthatósága érdekében."
 
Brüsszel, 2011. december 2.
 
További információ:
Kósa Ádám irodája: +32-228-47208