Átadták az akadálymentes európai város díjakat

A fogyatékkal élő személyek európai napja alkalmából csütörtökön Brüsszelben Kósa Ádám fideszes EP-képviselő több különböző kategóriában átadta az akadálymentes város díjakat. Az Európai Bizottság központjában megrendezett ceremónián részt vett az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos is.

A rangos eseményen az alábbi díjkategóriákban hirdettek győzteseket az induló városok körében: épületek akadálymentesítése – Terrassa (ES); közlekedés akadálymentesítése – Ljubjana (SL); infokommunikációs akadálymentesítés – Olomouc (CZ); nyilvános és közszolgáltatások akadálymentesítése – Grenoble (FR); valamint az év akadálymentes európai városa, ami 2011-ben az ausztriai Salzburg lett.

Az ünnepi díjátadót követően a kétnapos konferencia első napjának lezárásaként Kósa Ádám, az EP fogyatékosságügyi frakcióközi munkacsoportjának elnökeként szakmai előadást tartott. A néppárti politikus az Európai Parlament álláspontját tolmácsolta az Európai Bizottság 2010 és 2020 közötti fogyatékosságügyi stratégiájával kapcsolatban.

Kósa Ádám beszédében kifejtette még az EP elvárásait, melyek a fogyatékossággal élő emberek mobilitásáról és befogadásáról szóló idén elfogadott jelentésén alapulnak. Az EP egyetlen siket képviselője megerősítette: "Kulcsfontosságú, hogy az Európai Bizottság ígéretéhez híven valóban előterjessze a tervezett európai akadálymentesítési jogszabálycsomagot 2012 második felében, mely nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is lendületet adhatna a lassúvá és bizonytalanná vált akadálymentesítési folyamatnak. Ennek felgyorsítása ugyanis elengedhetetlen az idősödő európai társadalom foglalkoztatásának és aktivitásának fenntarthatósága érdekében."