Áttörés: Végre zöld utat kapott a hétéves keretköltségvetés

Az Európai Parlament és az ír elnökség vezette Tanács tárgyalódelegációi 2013. június 27-én végre kompromisszumra jutottak az új, 2014-2020-as pénzügyi kerettervről. Surján László kijelentette: "A magyar néppárti képviselőcsoport üdvözli a megállapodás megszületését. A Fidesz-KDNP képviselői az elmúlt időszakban folyamatosan sürgették a Tanáccsal való mielőbbi megegyezést, amit most végre sikerült elérni. A mai megállapodás jó hír Magyarország, a magyar polgárok és egész Európa számára. Megfeszített tervező munkával jó esély van a többéves programok 2014-es elindítására."

Az uniós állam- és kormányfők 2013 februárjában állapodtak meg az új pénzügyi keretekről. Ennek egyik legnagyobb nyertese Magyarország és a magyar polgárok. A korábbi tervezethez képest már akkor jelentősen javult Magyarország pozíciója, noha az egész hétéves keret 73 milliárd euróval csökkent. A kisebb tortából Magyarországnak a korábbinál is nagyobb szelet jutott: Míg egy magyar polgárra a 2007 és 2013 közötti periódusban 660 ezer forintnyi uniós támogatás jutott, a következő periódusban 712 ezer forint jut majd. Ezzel az eredménnyel az egy főre jutó támogatásban a második helyen vagyunk a 28 tagállam között.
 
A februári megállapodás nehéz gazdasági körülmények között született meg, ahol tekintettel kellett lenni az egyes országok feszített költségvetési helyzetére is. Ezért az Európai Parlament, amelynek végső soron "vétójoga" van – mivel előzetes hozzájárulása nélkül a Tanács nem dönthet – megfogalmazta, hogy miben szeretné, az európai polgárok érdekeit szem előtt tartva javítani ezt a megállapodást. A képviselők javaslatot tettek egy időközi, kötelező felülvizsgálatra, hogy egy kedvezőbb gazdasági környezetben az Unió több pénzt mozgósíthasson a közösségi célokra. Az EP sürgette az uniós költségvetés bevételi oldalának, a saját források rendszerének átgondolását is. A parlament "zászlós hajója" a nagyobb méretű rugalmasság, amely lehetővé teszi, hogy az éves költségvetések merevsége miatt ne vesszenek el uniós pénzek.
 
A mostani kompromisszum része a 2013. évi uniós költségvetés még bizonytalan kifizetéseit rendező költségvetési módosítás mielőbbi elfogadása is. Az Európai Parlament elérte, hogy a jövőben várhatóan majd összhangba kerül az uniós költségvetési tervezés a politikai ciklusokkal, azaz 5 éves tervezési ciklusokra számíthatunk 2020-tól.
 
"A mai kompromisszum véget vetett a február óta tartó olykor meddő vitáknak. Az Európai Parlament valamennyi lényegi feltétele teljesült. Jó hír, hogy az új ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés is jelentős összeget kap majd 2014-ben és 2015-ben. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója kezdettől fogva a gyors megegyezés mellett volt. Sajnos értékes hónapok vesztek el felesleges viták miatt, a képviselők a júliusi plenáris ülésen megerősíthetik ezt a megegyezést, és így 2014-ben elindulhatnak az új többéves programok. Az ír elnökség nyitott volt az Európai Parlament kéréseire, ezért reméljük, hogy az EP szocialista és liberális frakciói, amelyek eddig élesen támadták a megegyezést és elutasítással fenyegettek, most határozottan kiállnak a kompromisszum elfogadása mellett, hiszen ez szolgálja az európai, így a magyar polgárok érdekeit is" mondta Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke.