Egyéb

Autistakért a jégkorongcsapat

Autistakért a jégkorongcsapat

2010. 01. 29.

Magyarországon a közhiedelemmel ellentétben többnyire családban nevelkednek az autista gyermekek, akik épp ezért komoly segítségre szorulnak – mondta Mahlerné Köfler Anikó, aki a 12 éve működő alapítvány vezetőjeként meglepetten fogadta a felajánlást. Az ellátórendszer hiányos, az autizmus diagnosztizálása általában megkésett, és sok helyen rossz a fejlesztés gyakorlata is – magyarázta Mahlerné, aki ezért a minél szélesebb együttműködést szorgalmazza.
Kósa Ádám, aki mint a hazai fogyatékosügy érdekképviselője valamint európai parlamenti képviselő vett részt a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány székhelyén összehívott találkozón, a társadalmi felelősségvállalás hazai elterjedését szorgalmazta. Kósa felhívta a figyelmet a tavaly elfogadott jelnyelvi törvény kapcsán arra a módosításra, mely értelmében a szakszerű és pontos tájékoztatás kötelessége lesz azoknak a szakembereknek, akik kapcsolatba kerülnek fogyatékos gyermekekkel. Ma ugyanis komoly problémát jelent, hogy gyakran több év telik el tétlenül, míg például egy autizmussal küzdő gyermekről kiderül, hogy autista. Így pedig értékes a fejlesztésére alkalmas évek vesznek el.
Cser-Palkovics András és Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő-jelöltek az alapítványt az önkormányzat támogatásáról biztosították, és leszögezték továbbra is küzdenek azért, hogy a megyében és a városban az autizmussal élő gyermekek fejlesztési központja létrejöhessen.
Soltész Miklós, mint a jégkorongcsapat felajánlásának egyik közreműködője hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP a fogyatékosügy iránti elkötelezettségének eddig ellenzékként is hangot adott, de amennyiben a választó polgárok áprilistól bizalmat szavaznak nekik, kormányzati szerepben még több támogatást kap a terület. Az országgyűlési képviselő példamutatónak nevezte azt a felelősségvállalást, ami a sportegyesületek részéről megvalósul hazánkban, mert, mint mondta, sokan többet tesznek a társadalomért, ami igazán túlmutat a sporton.
Ocskay Gábor felajánlva támogatását a jégkorongcsapat elkövetkezendő meccsein tervezett adománygyűjtésről beszélt. A szakosztály-igazgató még azt is kilátásba helyezte, hogy ha a sors is úgy akarja és a csapat a magyar bajnoki döntőn is játszik, a jegybevétel egy részét is felajánlják az autizmussal élő gyermekeknek. Ocskay tapasztalatai szerint az emberek sok nemes célt támogatnak, csak tudni kell őket megszólítani.