Egyéb

Autósoknak nem jár szociális segély Ausztriában

Autósoknak nem jár szociális segély Ausztriában

2010. 07. 07.

Az új szabályozás az eddig tartományonként változó összegű helyett egységes támogatást hoz létre és a segélyt igénybe vevőknek társadalombiztosítási jogviszonyt biztosít. Évek óta tartó huzavona végére került pont azzal, hogy a nyári ülésezési szünet előtti törvényhozási hajrában a két kormánypártnak egy politikai alku keretében végül sikerült tető alá hoznia a jogszabályt. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) azzal a feltétellel támogatta az Osztrák Szociáldemokraták (SPÖ) részéről szorgalmazott segély-törvényt, hogy az SPÖ megszavazza az ÖVP javaslatát a segélyek és támogatások egységes adatbankban való tárolásáról. 

A segélyre azok a munkaképes aktív korúak jogosultak, akik saját forrásból nem tudják fedezni megélhetési, lakhatási és betegbiztosítási költségeiket. A juttatás alapösszege a mindenkori minimálnyugdíjhoz igazodik, egyedülálló személyek havonta 744 eurót, házaspárok 1116 eurót kaphatnak. Az alapösszeg 25 százalék lakbértámogatást tartalmaz, ez azonban nem jár annak, aki saját lakásban vagy a rokonainál lakik. A gyermeket nevelők több támogatást kapnak.

A járulék odaítélése előtt megvizsgálják, hogy a kérelmező milyen vagyoni eszközökkel rendelkezik. A segély csak annak jár, akinek legfeljebb 3700 euró adómentes megtakarítása van. Nem jogosult a segélyre az sem, aki gépkocsival rendelkezik, kivéve, ha az a munkájához szükséges. A szükségleteinél nagyobb lakásban lakó igénylőnek kisebbe kell költöznie.

Ellenzéki bírálatokra válaszolva Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a segély nem válthatja ki a munkát, a jogosultság alapvető feltétele, hogy a kérelmező kész legyen munkát vállalni. A juttatás az osztrák állampolgárok mellett, más-más megkötésekkel, de kiterjed más európai uniós állampolgárokra és az EU-n kívüliekre is. A minisztérium 270 ezer jogosulttal számol. A változásoknak a kormány szándéka szerint szeptemberben kellene életbe lépnie, de több tartományban várhatóan a határidőig nem születik meg az ehhez szükséges helyi szabályozás. 

A parlament megtette az első lépést az ÖVP-s javaslat, az úgynevezett átláthatósági adatbank elfogadása felé is. Az erről szóló törvényt várhatóan szintén még ezen a héten, a parlamenti szünet előtt megszavazzák. Az adatbankban a hivatalok és a jogosultak is nyomon tudják majd követni, hogy ki milyen szociális, vállalkozási vagy mezőgazdasági támogatásban, illetve kedvezményben részesül. A javaslat mögött az a szándék áll, hogy meg lehessen akadályozni a visszaéléseket.

MTI/www.hvg.hu