Foglalkoztatás

Az Európai Bizottság minimálbér-javaslata a magyar modellt, az adócsökkentést, a családtámogatást, a stabil költségvetést, a munkahelyteremtést és a bérnövekedést támogatja

Az Európai Bizottság minimálbér-javaslata a magyar modellt, az adócsökkentést, a családtámogatást, a stabil költségvetést, a munkahelyteremtést és a bérnövekedést támogatja

2020. 10. 28.

Az Európai Bizottság  a minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő. A bizottsági javaslat megerősíti azt a gazdaságpolitikai irányt, a magyar modellt, amely az adócsökkentésre, a családtámogatásokra, a stabil költségvetésre, a munkahelyteremtésre és a folyamatos bérnövekedésre épül.

Az Európai Bizottság a minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő.

A minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslat előkészítése során két egymással teljesen ellentétes elképzelés ütközött. A baloldal olyan intézkedéseket javasolt, amelyek növelik az eladósodást, radikális adóemeléssel járnak, elbocsátásokhoz, a munkanélküliség növekedéséhez vezetnek és gyengítik a gazdaságot. A magyar emberek 2010 előtt a saját bőrükön tapasztalhatták, hogy milyen súlyos következményei vannak ennek a baloldali gazdaságpolitikának a személyes életükre, a megélhetésükre. Ezekben az években csaknem egymillióval kevesebb embernek volt munkája és a mainál jóval alacsonyabb bért kaptak.

Ezzel az igazságtalan és embertelen gazdaságpolitikával szemben az Európai Bizottság javaslata az Orbán-kormány gyakorlatát, a magyar modellt megerősítve az adócsökkentést, a családok támogatását, a stabil költségvetést, a munkahelyteremtést és a bérnövekedést támogatja.

Dobrev Klára Gyurcsány Ferenc teljesítményét is megszégyenítő hazudozásával szemben Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos elmondta, hogy a minimálbér irányelvet alkalmazva sem fogják az emberek minden országban ugyanazt a bért kapni. „Ez teljesen lehetetlen lenne. Tönkretenné a gazdaságot, ha holnap Bulgária elfogadná a luxemburgi minimálbért. Holnap után már nem lenne bolgár gazdaság. Tehát ez nem lehetséges. (…) Tehát nagyon világos leszek a polgárok számára is: nem ígérünk minden európai számára azonos minimálbért. Nem egy egységes minimálbért vezetünk be egész Európában. Ez nem lenne reális. Ez teljesen lehetetlen lenne. Sőt felelőtlen. (…) Tehát erről szól ez az irányelv, nem határoz meg egyetlen egyedi minimálbért egész Európának.”

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői támogatják a magyar kormány erőfeszítéseit, hogy kiemelten kezeli a bérek folyamatos emelését: 2013 óta töretlen a reálkeresetek növekedése Magyarországon, és ez a tendencia idén is folytatódott. A minimálbérek emelkedése a 2010-es 73.500 Ft-os összegről 2020-ra 161.000 Ft-ra nőtt, tehát több mint kétszer akkora ma a magyar minimálbér, mint Gyurcsányék idejében volt. A bérek folyamatos emelése mellett jelenleg Magyarországon közel egymillióval több embernek van munkája, mint 2010 előtt volt.

Brüsszel, 2020. október 28.