Egyéb

Az Európai Parlament Lengyelország és Magyarország után immár Csehországot is durván támadja

Az Európai Parlament Lengyelország és Magyarország után immár Csehországot is durván támadja

2021. 06. 10.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén szavazott Andrej Babis, cseh miniszterelnök összeférhetetlenségéről szóló állásfoglalásáról. „Ezzel az Európai Parlament egy olyan határozatot fogadott el, amellyel durván beavatkozott egy folyamatban lévő tagállami igazságszolgáltatási eljárásba. Minden uniós tagállamnak joga van ahhoz, hogy saját, független igazságszolgáltatási rendszerét a nemzeti törvényei alapján működtesse, az eljárásokat lefolytassa. Az európai intézményeknek semmilyen felhatalmazásuk sincsen arra, hogy ezekbe a folyamatokba beavatkozzanak” – emelte ki Kósa Ádám a szavazáshoz benyújtott magyarázatában. A határozat elfogadásával az Európai Parlament többsége ismét durva támadást intézett egy szuverén közép-európai tagállam ellen. Az európai politikai ámokfutás ismét szintet lépett.

Példátlan, hogy az Európai Parlament kvázi bírósági ítéletet hoz és politikai nyomás alá helyezi egy független tagállam hatóságait, ráadásul teszi ezt egy folyamatban lévő, konkrét ügyben. Az Európai Uniónak rendelkezésére állnak azok az eszközök, melyekkel meg tudja védeni az uniós forrásokat, ellenőrizni tudja azok felhasználását, ezek a Pénzügyi Rendeletben rögzítésre kerültek. Az Európai Bizottság, az Európai Számvevőszék, és az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt ügyekben a nyomozást a tagállami hatóságoknak kell lefolytatniuk, bírósági ítéletet pedig nem az Európai Parlamentnek kell hoznia.

„Sajnálatos, hogy a különböző érdekek által motivált európai politikai ámokfutás az Európai Parlamentet teljes szereptévesztésbe sodorta és ezzel lerombolja az intézmény tekintélyét és megítélését. Minden ilyen jellegű kezdeményezés ellen kell szavaznunk, meg kell állítani ezeket a folyamatokat, mert ezek jelentik az igazi veszélyt az európai jogállamiságra!” – mondta el a fideszes képviselő a határozat plenáris szavazása kapcsán.

Strasbourg, 2021. június 10.