Egyéb

Az Európai Parlament politikai rendőrséget játszik

Az Európai Parlament politikai rendőrséget játszik

2021. 06. 09.

Az Európai Parlament szerda délutáni plenáris ülésén az EP baloldali többsége az uniós pénzek megvonását célzó jogállamisági eljárás azonnali megindítását követelte Magyarország és Lengyelország ellen. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: „Az európai baloldal egyértelmű célja megbüntetni azokat, akik nem értenek velük egyet, akik nemet mondanak az illegális migrációra, a nemzeti hatáskörök lopakodó elvonására, a genderőrületre. Ez sajnos nem újdonság.”

Kósa kifejtette: Az Európai Bizottság helyesen jár el, amikor az Európai Unió Bíróságának a döntését megvárja. „Tudjuk jól, hogy Magyarország különösképpen a baloldal célkeresztjében van, a hazánk ellen folytatott hajtóvadászatban a magyar baloldal is jeleskedik. Nem csoda, hogy az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevet az eltérő állásponton levők megbüntetéséért”.

Kósa csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Néppárt engedett a baloldal nyomásának: „Az Európai Néppárt kiszolgálja a baloldal elvárásait és asszisztál ahhoz, hogy az Európai Parlamentet társjogalkotó intézményből politikai rendőrséggé alakítsák át, ez mélységes szomorúsággal tölt el” – zárta szavait Kósa.

Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő szerint a baloldal évek óta visszaél a jogállamiság fogalmával, amiben most szintet lépett, és már az uniós pénzek megvonásával fenyegetőzik. A képviselő hozzátette: a jogi köntösbe bújtatott politikai hadjárattal az Európai Parlament baloldali többsége merényletet követ el az európai egység ellen. „Az ideológiai erőszakoskodás csak aláássa ez Unió egységét, és törésvonalakat hoz létre” – tette hozzá.

Háttér: Az Európai Parlament és a Tanács 2020/2092 rendeletét, amely az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szól, 2020. december 16-án fogadták el a társjogalkotók. A költségvetési tárgyalások részeként az uniós állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy a mechanizmus az uniós pénzügyi érdekeket védi, és nem lehet politikai, ideológiai célokra használni. A rendeletet Magyarország és Lengyelország megtámadta az Európai Unió Bíróságán, az ügyben még nem született ítélet Az Európai Bizottság vállalta, hogy addig nem alkalmazza a rendeletet, amíg az ügyben az Európai Unió Bíróságának eljárása folyamatban van.

Strasbourg, 2021. június 9.