Foglalkoztatás

Az Európai Parlament szerepzavarban van

Az Európai Parlament szerepzavarban van

2023. 01. 19.

Az Európai Parlament plenáris ülése az Európai Üzemi Tanácsokról szóló irányelv felülvizsgálatáról vitázott. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament ismét szerepének kiterjesztésére törekszik. Emlékeztetett: az EP nem kezdeményezhet jogszabályalkotást.

Kósa felszólalásában rámutatott: „A jelenleg hatályos irányelv viszonylag jól működik. Az Európai Bizottság mindössze egy hivatalos panaszt kapott ezzel kapcsolatban.”

A képviselő úgy véli, hogy az Európai Parlament megint szerepzavarban van, amikor jogszabályalkotást akar kezdeményezni. „Most, amikor az elhibázott szankciós politika miatt Európában a megélhetési költségek az egekbe emelkedtek, nem a kielégítően működő jogszabályok újraírásával kellene foglalkozni.”

Kósa szerint az irányelv jobb végrehajtása lenne a kulcs: „Nem először látom, hogy ezt jogszabályalkotással akarják megoldani ahelyett, hogy megnéznék, hogy a jelenlegi, szakmailag jó kereteket miként lehet a gyakorlatban hatékonyabban alkalmazni.”

Strasbourg, 2023. január 19.