Demográfia

Az időskorúak a társadalom értékes tagjai

Az időskorúak a társadalom értékes tagjai

2021. 07. 06.

Az Európai Parlament plenáris ülése hétfő délután eszmecserét folytatott az idősödő Európa kapcsán. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: vén kontinensünk őszülő tagjai olyan értékek birtokában vannak, amelyek kincset érnek gyermekeik és unokáik számára. Kósa bíztatta az EU tagállamait, hogy vegyenek példát Magyarországról, ahol a kormányzati támogatások révén a nagyszülőik aktív részesei lehetnek az unokák nevelésének. 

„Az időskorúak a társadalom értékes tagjai, ezért helyénvaló, hogy a lehető legteljesebb mértékben, ténylegesen részt vegyenek a társadalmi életben, életüket pedig méltósággal és független módon élhessék, azok is, akik betegséggel küzdenek vagy fogyatékossággal élnek” – mutatott rá felszólalásában Kósa Ádám. 

A képviselő hangsúlyozta: a nemzedékek közötti kapcsolat erősítésével mindenki nyer: a fiatalok és nagyszüleik kölcsönösen tanulhatnak egymástól, támogathatják egymást. Kósa felhívta a figyelmet arra, hogy az internethez és a modern technológiákhoz való hozzáférés hiánya az idősebbeket érinti leginkább, ezért jobban ki vannak téve a kirekesztésnek. Segítenünk kell idősödő családtagjainkat, hogy az új technológiákkal élhessenek, otthonukat a szükségleteiknek megfelelően átalakíthassák, és megtanulják kezelni az e-szolgáltatásokat is” – emelte ki a képviselő.

Ugyanakkor az idősek is segíthetik felnőtt gyermekeiket életük fontos szakaszában, az új generáció érkezésekor. „Magyarországon a még dolgozó nagyszülők minden unoka születésekor 5 nap extra szabadságot kapnak. Sőt, arra is van lehetőség, hogy a nagyszülő maradjon otthon a kisbabával, hiszen az unoka 2 éves koráig gyermekgondozási díjat kaphat.” – húzta alá Kósa, bátorítva az EU-s tagállamokat, hogy ezeket a jó példákat vegyék át Magyarországtól!

Strasbourg, 2021. július 6.